Lidstvo je opět pod útokem zlých mimozemšťanů, vy se ujmete kontroly nad skvělým americkým vojskem a pošlete emzáky zpátky tam, kam patří... ne! Lidstvo je v tomhle konfliktu skoro bezvýznamné.
Mimozemská rasa jménem Hierarchy pořádá útok na naši planetu a jejich cílem je těžba. Těží ropu, minerály a lidi. Další rase jménem Novus se takovýto nehumánní postup už delší dobu nezamlouvá a jako místo k protiútoku na Hierarchy si zvolí naší modrou planetku. Aby těch mimozemšťanů nebylo málo, tak Hierarchy omylem probudí Masari, kteří si na Zemi užívají odpočinek po tom, co nám pomohli s drobnostmi jako je rozvoj civilizace. Konflikt může začít.
Universe at War: Earth Assault je RTS od tvůrců Star Wars: Empire at War. Hratelnost je klasická pro RTS, která staví na rozdílnosti frakcí. Hierarchy staví na několika silných jednotkách, třeba na těžebních Walkerech, které si můžete osadit zbraněmi podle chuti. Novus oproti tomu mají na mapě síť bodů, mezi kterými mohou jejich jednotky cestovat a preferují taktiku hit and run. Masari se mohou přepínat mezi temným (defenziva) a světlým modem (ofenziva).
Hra také obsahuje mód podobný Galactic Conquestu z EaW, ve kterém musíte celou zemi dostat pod svou kontrolu. V kampani se postupně ujmete kontroly nad jednotkami všech stran a bojujete za dobytí/osvbození Země.
Hra také obsahuje mód podobný Galactic Conquestu z EaW, ve kterém musíte celou zemi dostat pod svou kontrolu. V kampani se postupně ujmete kontroly nad jednotkami všech stran a bojujete za dobytí/osvobození Země.