The Necromancer's Tale

17.07.2025
1 hodnocení Platformy

The Necromancer's Tale je příběhově zaměřené RPG z ptačí perspektivy, odehrávající se v alternativní verzi Evropy roku 1733, poblíž Benátek a Jaderského moře. V této době se rozum a pověry, věda a magie střetávají v křehké rovnováze. Ujmete se role drobného šlechtice, který je proti své vůli vtažen do praktik černé magie – konkrétně nekromancie. Touha po vědění, mocenských ambicích nebo pomstě vás postupně vtáhne do spirály rituálů, šílenství a morálních dilemat.

Základem hry je rozsáhlý textový příběh – přes 400 000 slov ručně psaného scénáře, v němž komunikujete s více než 180 postavami, každou s vlastním portrétem. Vaše rozhodnutí mají trvalý dopad – nejen na vývoj příběhu, ale i na to, jak vám důvěřují obyvatelé města. Důvěra je klíčová: pokud klesne příliš nízko, hrozí vám veřejné odhalení, soud, nebo lynčování rozzuřeným davem.  Na začátku si vytvoříte vlastní postavu skrze plně namluvenou interaktivní úvodní sekvenci, kde si určíte pohlaví, minulost i profesní dráhu – voják, diplomat nebo učenec. Tyto volby výrazně ovlivní vaše možnosti v hlavním příběhu i v interakcích s postavami.

Kromě dialogů a průzkumu se hra zaměřuje i na tahové taktické souboje. Vedle klasických zbraní a kouzel máte k dispozici také armádu nemrtvých, které ovládáte díky zakázaným rituálům. Souboje je možné odehrát ručně nebo zvolit automatické vyhodnocení.

Poslední diskuzní příspěvek

Chtělo by to více zájmu! Pokud milujete gotický horor a Disco Elysium či pribehove CRPG vseobecne, musíte to zandat.

Po asi 30 hodinach jsem nadsen! Jasne je to trochu euro jank, ale skvelej. Libi se mi jak hra postupne vas hazi do vaseho vlastniho lidskeho rozkladu kvuli vetsimu vyuzivani cerne magie. Vy se pak musite snazit ziskavat si duveru ruznych kast a lidi kolem, aby vas nezlincovali ci nepopravili a do toho se vam vice a vice bortí život.

Jako myslím si že by si tato hra zaslouzila trochu uznani i ten pribeh je na pomery zanru vcelku originalni.

• PC 85
Poté, co se na scéně CRPG her objevilo Disco Elysium a krátce po vydání se zaslouženě stalo kultovním titulem, se řada vývojářů snažila přiblížit jeho atmosféře, mechanikám a především silnému důrazu na příběh. Ne všem se to podařilo – a právě další hrou, která se o to pokouší, je gotický The Necromancer’s Tale. Ta na to ale jde trochu jinak – především zápletkou a atmosférou, která není v tomto žánru úplně běžná. Troufám si říct, že i díky tomu jde o skutečně skrytý (byť místy lehce nahnilý) klenot.

The Necromancer’s Tale   je poměrně ambiciózní projekt indie studia Psychic Software, které se rozhodlo přiblížit život nekromancera… ale ne tak, jak ho znáte z většiny RPG, kde jde většinou o zkušeného provozovatele černé magie s propadlými tvářemi a mrtvolným pohledem. Tady si postupný rozklad duše i těla prožijete sami.

A protože jde především o silně narativní titul, začněme nejprve rozborem příběhu, světa a možností, jak ho můžete během hraní formovat – a až poté se přesuneme k samotné hratelnosti. Hra začíná atmosferickým, plně nadabovaným intrem, v němž v rámci interaktivního předčítání knihy zvolíte minulost a povolání své postavy. Podle těchto rozhodnutí se vám automaticky rozdělí body do dovedností – případně si je můžete rozdělit ručně. Jen pozor: tyto hodnoty se vám později nezvýší. Nemusíte se ale bát, že by vás nízká úroveň v nějaké dovednosti příběhově znevýhodnila. K dispozici je „skill pool“ – šest bodů, které dostanete na začátku každé kapitoly a můžete jimi kompenzovat nedostačující úroveň při rozhodování.

Například potřebujete čtvrtou úroveň pro průzkum, ale máte jen druhou? V tom případě zaplatíte rozdíl dvěma body ze skill poolu. Je ale potřeba dobře plánovat, protože pool se obnovuje až s novou kapitolou. Jakmile dokončíte volbu postavy, pohlaví, minulosti a dovedností, začíná váš příběh.

Ten sleduje mladého šlechtice, který se po dlouhé době vrací do rodného přístavního městečka Manns v 18. století – kvůli smrti svého otce. Matka trpí bludy a psychicky je na tom velmi špatně, nemluvě o bídné finanční situaci vaší rodiny. Brzy zjistíte, že oficiální verze o otcově smrti – údajné silné intoxikaci alkoholem – úplně nesedí, a tak se vydáváte zjistit pravdu. Pomůže vám v tom tajemná kniha černé magie, jejíž praktiky jsou v Mannsu přísně zakázané a pečlivě sledované.

Celá recenze zde!

Mě osobně hra nadchla – navzdory výtkám. Nedokázal jsem se od ní několik dní odtrhnout a těšil jsem se, co nového mě ve městečku Manns čeká a kam mě černá magie zavede. Pro někoho může být na škodu jen částečný dabing – většina postav má nadabovaných jen pár vět – ale vzhledem k rozsahu scénáře to naprosto chápu. Ani to mi ale neubralo chuť zkoušet různé volby a sledovat jejich dopady.

Vysoké hodnocení je tak podle mě zcela zasloužené – a po pár updatech by se z toho klidně mohl stát skrytý klenot… nebo dokonce kultovní záležitost.

Pro: Hutná atmosféra a příběh, Rozhodnutí které mají celoplošné následky, Vedlejší questy jenž oživují svět

Proti: Pro někoho slabší grafická stránka, Bugy a místy chaotický dialogový strom, Soubojový systém do počtu