@Pralev (13.03.2026 14:25): napsal jsem Ti SZ.
@veselykralicek (13.03.2026 14:12): Já to právě taky zvažoval nahrát, ale nechtěl jsem to dávat na YouTube :-) Ano, prosím.
@Pralev (13.03.2026 12:06): Ty jo, díky, tak uvidím. Taky jsem to nahrál ve FRAPS, ale asi je zbytečný, abych to házel na YouTube.
Chceš ten seznam těch nejlepších kroků?
Chceš ten seznam těch nejlepších kroků?
@Jumas (13.03.2026 10:50): Ty jo, upřímně fakt nenapadlo, opravdu. Jako když jsem to hrál poprvý, tak jsem to třeba hodně konzultoval s mámou, která to taky hrála (Fish Fillets a Quadrax jsou jediný hry, který kdy hrála), ale spíš jsme se jen tak porovnávali a občas si trochu radili, než že bychom si rovnou vyzradili celý řešení.
No, tak ten týpek na tom videu to řeší ještě složitějc než já, což je co říct.:-D Já mám konkrétně u tohoto videa 319 tahů, on hodně přes 500, nejde to úplně poznat, je to v hrozně nízký kvalitě.
Ta tři piva a domů na malý počet kroků - dávám to celé do spoiler tagu a fakt hrozně důrazně doporučuju nikomu, kdo to sám nevyřešil, na to v žádném případě nekoukat (stejně jako na ta YouTube videa)!!! 90 % veškerého zážitku u takové hry je radost z toho, že to člověk vyřeší sám bez pomoci. Ten pocit nejde ničím nahradit a už to nejde vzít zpátky, když si to člověk nechá vyzradit.
Takže, slovně :-)
Flounder s víčky se zvedne úplně nahoru až ke stropu, posune se doleva, aby jedno žluté víčko spadlo na zem a pak jde se zbylými víčky zase úplně dolů (bradu má teď nad tím spadlým víčkem). Guppyová zatlačí víčka doprava, aby korek byl nad Flounderovou hlavou (tím jedno pivo vyletělo ke stropu). Flounder zatlačí druhé pivo doleva, to spadne nahoru pod to pivo u stropu. Korek tím spadne na víčko. Opět se posunou tak, aby i třetí pivo bylo pod druhým pivem (takže všechna 3 piva jsou přesně nad sebou) a Guppyová shodí víčka z Floundera tak, aby byla všechna víčka na zemi a vytvořila čtverec 2x2. Nejsložitější manévr hotový, teď už to bude přímočaré :-)
Guppyová zatlačí horní pivo o jedna doleva a Flounder zatlačí spodní pivo pod něj (Guppyová bradou drží prostřední pivo ve vzduchu). Flounder to obepluje zleva zezdola (tím zatlačí kovovou trubku doleva) a tlačí obě piva ve vzduchu pod Guppyovou doprava (vždycky jednou doprava Guppyovou, jednou doprava Flounderem a takhle pořád opakovat a obě piva tím tlačit vpravo). Jakmile jsou piva nad 2x2 dírou, Guppyová je zatlačí svým tělem obě dolů, takže obě piva zaplní tu díru a Guppyová je stále nad nimi. Flounder zleva zatlačí horní víčko a korek nad Guppyovou přesně nad ty dvě lahve (dole jsou dvě lahve, nad nimi Guppyová, na ní víčko a korek). Guppyová se o jedno pole zvedne nahoru a odpluje vlevo, takže víčko a korek spadnou na piva. Guppyová celou tu levitující konstrukci stlačí tělem zase dolů, aby piva byla v jámě a víčko s korkem na nich.
Flounder zatlačí všechna 4 víčka (3 víčka a korek) doprava, takže nimi shodí ocelovou trubku do díry. Oba odplují :-)
Ale jde to teda zjevně ještě o pár tahů někde zkrátit, nevím kde :-)
Takže, slovně :-)
Ale jde to teda zjevně ještě o pár tahů někde zkrátit, nevím kde :-)
@veselykralicek (13.03.2026 09:53): Myslíš, že je to štěstí? :)
@veselykralicek (13.03.2026 09:55): Tak to by mě nenapadlo, že tě to nenapadne :) Myslím podívat se na řešení na YouTube. Já se občas nechal popostrčit, když jsem dlouho nevěděl, jak s některou věcí pohnout, ale snažil jsem se to nezneužívat. Jinak tady máš zrychleně ty piva i s kroky, ale v optimalizaci ti to nepomůže :)
@Jumas (12.03.2026 13:22): aha, to mě upřímně nenapadlo to hledat na YouTubu..
Ale po dohrání se tam asi na ty řešení kouknu, jestli neudělal něco líp. Teď se bojím, že by mě moc lákalo na to koukat i na levely, který jsem při aktuální rozehrávce ještě neudělal.
@Pralev (12.03.2026 16:11): respekt, to vůbec nevím, jak jsi to mohl udělat.:-D To by mě fakt zajímalo.:-D Celkově profil někoho, kdo jede na co nejlepší řešení, kolik udělal kde kroků.:-)
Tak teď jsem na to koukal a máš pravdu, výsledky tam nejsou, přitom ještě před pár lety byly. Já si to tenkrát nahrál do Excelu, abych si to mohl snadněji porovnávat, takže to mám "naštěstí" "zálohovaný".:-D
@veselykralicek (12.03.2026 13:11): Jsem si to musel teď nainstalovat a podívat se. Tři piva a domů mám za 95 kroků :-)
Kde jsou vidět ty výsledky ostatních? Myslel jsem, že ten herní server, ke kterému se ze hry šlo připojit, už je dlouhá léta vypnutý.
@veselykralicek (12.03.2026 13:11): Já jsem si pomáhal Modrým velbloudem, ale ten tam nemá počty kroků a zdá se, že jede spíš na dokončení, než na co nejefektivnější řešení.
Spíš bych se rád podíval na profily některých těch nejlepších řešitelů. Protože kolikrát mají o dost menší počet kroků a já reálné vůbec nechápu, kde to mohli ušetřit. Třeba dát Tři piva a domů na 89 kroků, když já se při sebelepší snaze nedostanu pod 300, no, fakt by mě to zajímalo.:-D
@Pralev (11.03.2026 19:53): přesně tak, to je ta věc, že si můžeš přehrát řešení a vadí mi, jak ty rybičky plavou sem tam sem tam úplně nesmyslně, protože jsem se nemohl rozmyslet.:-D Ještě že to nereflektuje čas a lze to ukládat a loadovat v průběhu mise.
Já takhle dohrál Quadrax 3 a 4 úplně v pohodě, ale jak přidali do Definitivě Edition všech dílů počítadlo kroků a obrazovku s nejlepšími výsledky, tak jsem dohrál jen první 2 kapitoly (20 úrovní) a nešlo to.
Ale je to nemoc. Závidím, že to tak někdo nemá.:-D
Ale je to nemoc. Závidím, že to tak někdo nemá.:-D
@veselykralicek (11.03.2026 09:25): Ty optimalizace mě bavily taky, ale nijak extra jsem to nehrotil. Popravdě jsem to dělal spíš kvůli sobě, že když jsem se pak na tu místnost chtěl znovu podívat, jak jsem ji vlastně vyřešil, nebavilo mě koukat na ty nesmysly, kde jen ztrácím čas :-))
@veselykralicek (11.03.2026 09:25): Kdybych to řešil, hraju to asi ještě teď :) Vždyť je to jen číslo, nic z toho nemáš. Ani nějaké úspěchy přímo ve hře, ani achievementy na Streamu. Důležité je splnit všechny úrovně, abys měl všechny bonusy ve formě různých vylepšení a hlavně skládaček. Počet kroků se opravdu řešit nesmí :)
Tak jsem se do toho znovu pustil. Od začátku. Jenže můj problém s tou hrou se jmenuje "počítadlo kroků". Kdyby tam nebyly, už bych to měl možná dohraný.:-D
Takhle půl hodiny řeším místnost a pak hodinu a půl optimalizuju řešení na co nejmenší počet kroků.:-D
Plus teda jsem optimalizoval kroky řešení, kdy jsem se po každém úspěšném levelu rozhodl jo dát znovu, sco nejmenším počtem kroků..
@Jumas (09.05.2025 00:19): Ty jo, super.. Já tam mám zatím 47 hodin a zdaleka nemám dohráno.. Ale já zase jedu na všechny hvězdy, no..
@veselykralicek (09.05.2025 00:12): Podle Steamu 35 hodin zatím :) Ještě Tři poslední skládačky, tak ti pak dám vědět konečné číslo. Ale na ty extra levely už náladu fakt nemám :)
@Jumas (08.05.2025 22:49): no jo, já vím.:-) Můžu se zeptat, kolik jsi v tom nechal?
@veselykralicek (08.05.2025 22:35): Včera. Ještě skládám pár obrázků. Je to ale mazec teda.
@Jumas (komentář): Díky za komentář. Dohrál jsi teď?
@Pralev (20.09.2022 21:09): jo, to vím, tu i mám. I když jsem si před lety nahrál české lokalizační soubory do té anglické verze, která na Steamu byla.
Já to vzdal někde u ufa, kam jsem se teda po svým prvním pokusu dostal při druhém hraní a upřímně nevím, jestli bych se tam dokázal chytnout takhle po letech z ničeho. Protože rozehrávat to úplně od začátku se mi upřímně taky moc nechce.:-D
@veselykralicek (20.09.2022 19:28): Tak to mě těší, že takhle motivuju :-) Nejsem žádný hardcore pařan logických her, spíš naopak, můj žánr jsou RPG a strategie, a FF2 jsem dokázal s trochou nasazení dohrát během asi 2-3 měsíců komplet, všechny místnosti se všemi hvězdičkami. Uznávám, že ty poslední místnosti s hvězdičkami jsou už fakt dost hrozné (bez hvězdiček to jde, to dá imho s trochou snahy a času prakticky každý), tam si pamatuju místnosti, kdy jsem na to třeba 2 večery po sobě bezmocně koukal a nechápal... než mě osvítilo :-D
Mimochodem na Steamu už je nějakou dobu i původní česká verze.
Mimochodem na Steamu už je nějakou dobu i původní česká verze.
@Pralev (komentář): super komentář, asi to znovu nainstalují.:-)
A k dohrátí gratuluju. Mně se to přes lety nepovedlo a byla to podle mě úplná sci-fi, že bych tuhle hru dohrál..
@montana (10.04.2012 17:43): tož škoda
Na Steamu za pade. Skoda ze to nebude ceska verze.