Saros je akční sci-fi střílečka z pohledu ze třetí osoby s prvky žánrů roguelike a bullet hell, ve které se ujmete Arjuna Devraje, vojáka frakce Soltari, který se ocitá na nehostinné a neustále se proměňující planetě Carcosa.
Obdobně jako v Returnal, jehož je Saros spirituálním nástupcem, platí, že prostředí je procedurálně generováno a mění se s každou vaší smrtí, takže žádný váš průchod nebude úplně stejný.
Stěžejní novinkou je, že s každou smrtí také dostáváte příležitost trvale si vylepšit ať už zbraně či zbroj, nebo si odemknout permanentní schopnosti, jako je např. „druhá šance“, kdy průchod nekončí s první smrtí, ale až s tou druhou. Do hry se tak pokaždé vrátíte silnější, jak hlásá motto hry.
Další významnou odlišnost oproti Returnal představuje Arjunův energetický štít, který mu umožňuje pohlcovat nepřátelské projektily a nabíjet si jejich prostřednictvím speciální ničivé útoky.
@Pralev (31.05.2026 21:26): to jak nezajímavé jsou ty logy mě po Returnalu teda dost zamrzelo. Celkově tam ty postavy jsou hodně pitomé a komorní Returnal byl v tomhle daleko lepší.
No, snad to taky někdy dohraju, nemám tomu jinak moc co vytknout (jen to, že Returnal je stále asi lepší) ale holt jsem rozehrál Zero Parades, který mě drží víc.
Niktorius
Pralev
IceCreamYouScream
Pro: absence frustrace typické pro roguelike, vynikající atmosféra v duchu Solarisu, dobrý výkon i na základní PS5
Proti: upscalovací artefakty (na základní PS5), drobné propady snímkovací frekvence