V době deváté pokémoní generace her Scarlet a Violet vychází další hra mimo hlavní sérii, tentokrát jako volný nástupce netradiční hry Pokémon Legends: Arceus. Odehrává se v regionu Kalos, konkrétněji výhradně v prostorách největšího města Lumiose City. Děj hry volně navazuje na události proběhlé v šesté generaci her X a Y, takže město zažívá po rozsáhlé rekonstrukci územní rozmach a do soubojů se vrací mechanika mega evolucí. Hráči se mohou těšit i na některé známé postavy, jako třeba obra AZ a jeho speciálního Pokémona Floette; a na zcela nové dočasné mega evoluce známých příšerek, například mega Dragonite.
Hra nabízí méně explorace nežli jeho předchůdce, ale je více zaměřena na souboje a kompetitivní scénu. Hráč si vytvoří vlastní postavu, musí se probíjet skrze zástupy pokémoních trenérů v žebříčkovém systému a zvyšovat bezpečí města, především v noci.
Lze využít i multiplayerového hraní s dalšími (až třemi) hráči a soutěžit v počtu poražených protivníků během časového limitu.
Souboje jsou akční a probíhají v těsné blízkosti hráče, jenž by se měl také naučit uhýbat živelným útokům protivníka, ačkoliv většinu vykryje jeho vlastní Pokémon. Oproti původním hrám série se také zvedá obtížnost a rozhodně není na škodu být vždy připraven na nečekanou situaci.
Když hráč dostane mega ring a mega stone, nic mu už nebrání v dočasných přeměnách mega evolucí vlastních Pokémonů skrze zvyšování úrovně vzájemného pouta, které narozdíl od původních her umožňuje mega evoluci vícekrát za souboj.
Do Lumiose City jsou hráči přivítáni díky novým postavám Urbain či Taunie a ubytováni v hotelu Z. Je třeba si vybrat jednoho ze startérů Chikorita, Tepig a Totodile, s nimiž započnou akční cestu skrze město s cílem chytat Pokémony, cvičit je přes den a poté bojovat v nočních bitvách proti divokým Pokémonům, kteří se utrhnou ze řetězu, i proti dalším postavám v žebříčkovém souboji Z-A Royale. V cestě kupředu asistuje tým MZ.
A jako vždy, i tentokrát je třeba odhalit tajemství jistého legendárního Pokémona: Zygarde...
Hra vychází jako první pokémoní titul určený přímo pro konzoli Switch2 s vylepšenou grafikou. Jeho méně kvalitní, avšak levnější verze přichází i na první Switch.
@raisen (20.10.2025 07:27): Jo, na tom Switchi2 je to mnohokrát lepší. Momentálně mám hotový příběh a už jedu post game. Zatím jsem zkompletoval pokédex (eh, jenom 230) a pracuju na posledních hlavních a vedlejších misích. Feraligatr už má 100.
Události hry se odehrávají 5 let po X a Y, občas na ně postavy odkazují. Pro lepší souvislosti by asi bylo lepší ty předchozí odehrát, ale určitě to není nutné. Z-A mi jinak zlepšuje dojem z původních her i některých jejich známých postav, tak aspoň za to jsem rád.
Tainaru
Pro: Zábavný gameplay; mega evoluce
Proti: Lumiose; město je stereotypní a monotónní; velký skok v ranku Z-A Royale