Nephise

14.03.2017

Nephise je krátká relaxační záležitost s nenáročnými hlavolamy, jejichž vyřešení umožňuje další postup. Hra se soustřeďuje zejména na průzkum malého zimního lesíku a stříbrné jeskyně, které skýtají poklidnou atmosféru. Titul se podobá hrám ze série Drizzlepath od stejného autora, nicméně doba potřebná pro dokončení této je daleko kratší. Díky pozitivním ohlasům ke hře vyšel po měsíci a půl prequel s názvem Nephise Begins.

Diskuze ke hře

Doposud o hře nikdo nediskutoval.

Čo to sakra malo byť? Chápem, že sa jedná o freewarovku a autor skúšal svoje schopnosti a reakcie publika, ale... Ako to povedať... Jedná sa o absolútne zbytočnú hru. Hra totiž stavia na tom, čo ma ako hráča absolútne nebaví, čisté poslíčkovanie a chodenie z jedného konca hernej mapy na druhý, hoci v hernom svete počas tej cesty na nič nenatrafíme. Vlk bol síce vymodelovaný pekne, ale reálne toho moc nepriniesol (vlastne nič) a samotný záver, ktorý mal asi pôsobiť vtipne, na mňa pôsobil len trápne a ako výhovorka, ktorá by toto technologické demo dokázalo ospravedlniť "príbehovou logikou". Nie, u mňa neospravedlnila.

Pro: pekne vymodelovaný vlk, hlas rozprávačky

Proti: "dej", prázdnota herného sveta a zbytočné poslíčkovanie, hlúpy záver

V komentáři na Nephise Begins jsem sice psal, že další hry od Bodura neplánuji, ale přesto teď píšu komentář na hru ke které byl Begins preqeuelem. Bylo to takhle. Při čtení témat k Herní výzvě 2026 jsem narazil na hry z Turecka a hned jsem si vzpomněl na jméno Tonguç Bodur. Stopu v paměti a ne zrovna slabou zanechají i špatné hry. Překvapivě byla ovšem vzpomínka na příběh dívky Nephise spíše pozitivní. Krátký walking simulator v hezkém prostředí, to vlastně nezní špatně. A jak tedy původní hra obstála? Hned na začátku řeknu to vlastně nejhorší - naprosto stejně.

Při průchodu malým lesíkem a krátkou jeskyní seberete deset orbů, vyřešíte jednu hádanku s otočením čtyř soch dle nápovědy a potkáte přerostlé zvíře. Vše je téměř stejné a největším rozdílem je tak vlk místo lišky nebo orby místo hub. Svět je sice dost prázdný, ale působí stále hezky. Nic moc další ke hře nejde dodat, za půl hodinky je po všem a hrát znovu opravdu nemá význam. Možná kdyby Bodur spojil tak deset svých her v jednu, tak máme průměrný titul, ale takhle je to stále totéž. Vlastně nic moc špatného, ale jen krátký výlet který neurazí. Mé hodnocení je trochu lepší, protože vlastně až Begins kopíroval tento díl a už jsem také věděl do čeho jdu. A navíc mám teď podivnou chuť časem prozkoumat další podobné hry.