Deliver At All Costs

22.05.2025

Akční hra zasazená do roku 1959, ve které se ujmete role Winstona Greena, kurýra s nevyrovnanou povahou a tajemnou minulostí. Ve světě plném destrukce a absurdit se vydává na cestu napříč městem, aby doručil extrémně neobvyklé zásilky, přičemž za sebou zanechává stopu chaosu. Každá zakázka přináší unikátní výzvy, od přepravy obřího mrskajícího se Marlina až po likvidaci nestabilní bomby, která hrozí explozí při sebemenším otřesu.

Hra kombinuje jízdu a průzkum v rozlehlých, částečně otevřených prostředích, kde mohou hráči způsobit masivní destrukci a zároveň se setkat s obyvateli města, kteří reagují na jejich činy nepředvídatelným způsobem. Kromě akční hratelnosti nabízí také příběhovou kampaň rozdělenou do tří aktů, sledující Winstonův postup v kariéře poslíčka. Dobovou atmosféru podtrhuje stylizovaná vizuální stránka inspirovaná estetikou 50. let, původní soundtrack a rozhlasové reklamy navozující autentickou atmosféru tehdejší doby.

Poslední diskuzní příspěvek

Za prvé díky studiu Far Out Games, že svou prvotinu skrze Epic uvolnili day one zdarma a já ji tak mohl koštnout. Vrhnul jsem se na ni celkem s chutí a asi i proto budu z hlediska hodnocení možná o něco přísnější než by si hra ve finále zasloužila. Protože technicky není vlastně moc co vytknout. Hra je to odladěná, všechno z hlediska mechanik obstojně funguje. Běží to svižně, bez nějakých výraznějších bugů. Očekával jsem bláznivou oddychovku a tu jsem i do jisté míry dostal. Ale jen do jisté míry a to je podle mě ten největší kámen úrazu.

Tvůrci jako kdyby nevěděli, co od té hry vlastně chtějí. Crazy Taxi s příměsí prapůvodního GTA? Existenční drama? Mafiánský thriller? Atompunkové sci-fi? Hra má dobré momenty a musím ocenit i jeden twist v závěru, ale jinak podivně divný a nepříliš zábavně vyprávěný příběh hry nekoresponduje s divokou arkádovou hratelností.

Super je, že prakticky všechno ve hře je plně zničitelné. A jezdit městem v mírně otevřeném prostředí a destruovat všechno, co mi přijde do cesty, je ze začátku slušná zábava. Ale jen chvíli. Člověk by si řekl, že tvůrci docela hezky vymodelovaného otevřeného světa a rozsáhlé destrukce pořádně využijí. Ale ono vlastně moc ne. Mise, ač jsou poměrně rozmanité, jsou většinou velmi lineární. Celá ta smyčka omrzí zhruba po 3 hodinách. Jenže příběh zabere minimálně dvojnásobek a čištění mapy od vedlejších úkolů a collectiblů, které mi díky určité volnosti v průzkumu mapy přišly zábavnější než hlavní dějová linka samotná, herní dobu může natáhnout až k 18 hodinám. To už je na můj vkus vzhledem k velmi jednoduché hratelnostní smyčce poněkud přepal. I proto, že se tam vlastně jinak nic moc jiného dělat nedá. Stereotyp se dostavuje velice rychle a hraní jsem si tak musel hodně dávkovat. Na zabití času je Deliver At All Costs celkem ok, ale nějaký vyloženě zážitek jsem z toho neměl. A když jsem se asi po stopadesáté musel vracet přes několik lokací zpátky do savehousu, hru jsem už unaveně vypínal.

Škoda, že tvůrci nekopli pořádně do kreativní vrtule a neudělali z toho regulérní parodii. Skončili tak někde na půli cesty mezi do určité míry vážným existencionálním příběhem s genericky psanými dialogy, nudnými cutscénami a chytlavou, leč pro tak dlouhé hraní až příliš primitivní, arkádovou hříčkou, která se v konkurenci mnoha jiných a daleko zajímavějších indie her hravě ztratí.

Pro: destrukce prostředí, jízdní model, setting 60. let, čistě o šoférování (bez střílení či jiného násilí)

Proti: po všech směrech velmi průměrné až generické, z hlediska příběhu nezáživné, zbytečně dlouhé a brzy stereotypní