Komentáře

• PC --
Prvotina madridského studia vypadá na screenech parádně. Až mě překvapilo, že se o ní vlastně moc nemluví, přitom dost výrazný art-style je opravdu působivý a připomíná vizuální kombinaci Bioshocku a Resident Evil Village.

Především z toho druhého jmenovaného si bere možná až moc inspirace a dal by se prakticky označit za jeho kopírku. Nehraje se to špatně, ale rozporuplný pocit ze střelby, neohrabanost souboje na blízko a celková nevyladěnost herních mechanik, dělají z Crisolu ukázkový eurojank. Největším problém je potom systém ukládání, v kombinaci s technickým stavem. Jestli je celková doba hraní mezi 11-13 hodinami, tak další x hodin jsem ztratil opakováním úseků.

První dvě obtížnosti obsahují autosave, ale Hard už má pouze manuální save. Během hraní už obtížnost měnit nejde a bohužel jsou prodlevy mezi možnostmi uložení příliš dlouhé - např. v prologu není možné uložit vůbec a to trvá dvě hodiny! Obtížnost není vysoká a pokud se nepřátelé nepřiblíží moc blízko, nejde v boji umřít. Jenže to by mi hra nesměla jednou vytuhnout po půl hodině, při snaze odsunutí interaktivního předmětu. To by se mi nesměla bugnout brána, kterou jsem sice otevřel, ale obratem se zase zavřela, přestože měla zůstat otevřená a já přišel o desítky minut postupu. A čtyřicet minut hraní vyletělo komínem, když mi hra nahodile spadla a to už jsem si začal říkat, jestli to mám ve svém věku zapotřebí.

Aby to nebylo málo, tak autoři nepovažovali za nutné dát možnost ukládání u hádanek, což je naprostý designerský clusterfuck. Hádanky samotné nejsou příliš povedené ani zábavné a některé jsem nepochopil ani s návodem, jiné jsem udělal bez návodu, ale vůbec nevím jak... každopádně důležité je mít možnost je přerušit a vrátit se k nim později, bez nutnosti opakovat sáhodlouhý úsek znovu.

Hlavní herní mechanikou je využívání vlastní krve (zdraví) k nabíjení zbraní. Postava má schopnosti vysávat krev z mrtvých kolem, takže po souboji je potřeba nejen naplnit laufy, ale ještě následně dotankovat zdraví. Originální, ale nepříliš zábavné. Zemřel jsem prakticky jen jednou, když jsem si nevšiml, že nemám dost krve a snažil jsem se nabít zbraň - samozřejmě to bylo hned po boji s bossem a několika desítkách minut gameplaye... hlavní postava je totiž docela statečná a nedostatek krve na sobě nedává příliš znát.

Pokud se přeci jen rozhodnete Crisol vyzkoušet, doporučuju zvolit Custom obtížnost na Hard a k tomu aktivovat autosavy. Rozhodně ale počkejte na pořádnou slevu, protože za těch 15€ to rozhodně nestojí. Jo, a jestli si chcete počkat, až Španělé vychytají všechny chybičky, tak čekejte tiše - v červenci 2026 bylo studio uzavřeno.

Hodnocení: ✰