Komentáře

Tak jsem se konečně urval z předvánočního šílenství a dotáhl Assilovu pouť, která mě dovedla k očekávané Bitvě Bohů. Jak k tomu došlo? Inu pár měsíců po dvojce žijí Assil a Thara ve svém novém domě, kde se popichují jako manželé po 20 letech (což je trochu laciné, jako by komediální hra neunesla trochu romantiky; ostatně Thara je většinu hry někde na pozadí). Spokojený život přeruší ohnivý meteor, který nový domeček zapálí a v první kapitole musíte spolupracovat a zdrhat z hořícího pekla.

V dalších šesti kapitolách hra opouští dvakrát použitou Káhiru a známé lokace a Assil se vydává do "velkoměsta" Luxoru hledat Portál bohů, aby se zapojil s vlastním kandidátem. Zde přichází první z novinek - Ankh nyní mluví, protože je v něm zakletý bůh Horus. Ovšem nějaké zlepšení to není, Ankh je většinu času zticha a když promluví je otravný a k ničemu. Co je tu dál? Luxor je město pojatý ve stylu Las Vegas, kde hlavní chrám je mega kasino (s jakžtakž vysvětlenou logikou jak to může fungovat), celkem originálně vymyšlený "hub" odkud vedou cesty do říší jiných bohů. Osiris se drží na pozadí a do popředí se dere záporák Seth a jedna dávná "tragédie"

Ale nečekejte žádný epický příběh. Jsou tu sice bohové - kromě Hora, Setha a Osirise i Anubis, Isis, Ra (až jsem čekal kdy se ozve Jaffa Kree :D), ale ti jsou vyobrazeni jako povrchní, pařící lenoši, kteří ani bitvu Bohů neberou nijak vážně. Bohužel z toho nějak zmizela ta lehkost dvojky a šílenost jedničky, je to celé na sílu včetně návratů postav a humor vázne. Snad Badawi jako prezident? Dvojice příšerných hasičů? Návrat krokodýla? Nevím... párkrát jsem se zasmál, ale ten gejzír nápadů je pryč.

Částečně to odnesla i grafika, která je pořád stejná, přebloomovaná. A jestli je Luxor na hraně kýče tak svět bohů je odpudivý přebarvičkovaný hnus.

A hratelnost? Do třetice skoro stejná s jednou hlavní novinkou, kterou je tlačítko X na zobrazování aktivních míst. Autoři to ovšem nedotáhli, a tak se občas něco nezobrazí co jim nepřišlo důležité... jindy se nezobrazují věci na sebrání či použití, z čehož pramenilo pár zákysů a nakonec jsem stejně prohledával obrazovky klasickým způsobem. Celkově je postup oproti předchozím dílům dost tuhý, nevyhnul jsem se zkoušení všechno na všechno, naprosto hovadským kombinacím hlavně v inventáři a pár kouknutím do návodu.

Abych jen nekritizoval, herně mě to jinak celkem bavilo, některé dílčí pasáže byly super - hrátky s gravitací, snaha udělat z Assila Vikinga v norské vesničce nebo prvotní průzkum Luxoru a řešení problémů místních. Pořád to byla celkem fajn adventura, která si úplně nezasloužila zdejších 43%. Jen jsem čekal nějaké epické vyvrcholení a místo toho mě to přišlo jako takový unavený dojezd na sílu.
Potřetí se vydáváme do Egypta za ztřeštěným mladíkem Assilem a jeho přítelkyní Tharou. Předchozí dva díly – Ankh: Malý Faraon a Ankh: Srdce Osirise rozehrály příběh, který se v tomto třetím pokračování definitivně završí.

Kdo hrál předchozí dva díly, nebude příliš překvapen. Opět se jedná o humornou renderovanou point and click adventuru v prostředí Egypta. Opět zde potkáme spoustu známých postav (nově nadabovaných) a také pár nových. Jednou z těchto nových postav je Assilův sidekick – tvůrci se rozhodli oživit na krku nošený „otvírák“ Ankh, do kterého byl již dávno zaklet bůh Horus. A právě s ním se vydáme na Bitvů bohů, o které se v minulých dílech několikrát mluvilo.

Svého sidekicka nosí Assil neustále na krku, jeho přítomnost po celou dobu hry však není příliš využita. Jeho informace nejsou zrovna moc užitečné a ne vždy jeho uštěpačné komentáře vyvolají aspoň úsměv na rtech, většinou spíš hodně plácá nesmysly.

Oproti minulému dílu se omezilo i přepínání postav. Tentokráte výhradně hrajeme jen za Assila. Pouze úvodní část v hořícím domě je postavena na spolupráci Assila s Tharou včetně přepínání mezi postavami. Pak dlouho nic a samotná Thara je jen epizodně a bezvýznamně využita až na samotném konci.

Co se tentokráte podařilo, je prostředí. Zatímco druhý díl nabízel spoustu známých lokací z prvního dílu, tentokráte jsou téměř všechny lokace nové. Konečně se podíváme do tolikrát opěvovaného Luxoru, kromě toho zamíříme i na nebesa či do severských zemí.

Náplň hry je jednoduchá – různými střeštěnými kroky se dostat až na Bitvu bohů a tu vyhrát. Ostatní soupeři však hází klacky pod nohy a tak tato cesta nebude jednoduchá. Opět je bohužel lemována mnohdy nelogickými úkoly, kdy se předměty kombinují naprosto nesmyslně. Naopak je potřeba vyzdvihnout kvalifikační úkol před Bitvou bohů, který využívá otáčení perspektivy a gravitace.

Celkově se jedná o důstojné zakončení série Ankh. Stejně jako vadla humorná stránka hry, i celková kvalita a zábavnost jednotlivých dílů měla klesající tendenci. I přesto jako oddychovka na víkend stojí za zahrání.

Na rozdíl od předchozích dvou dílů, závěrečný Ankh: Battle of the Gods nikdy nevyšel v České republice a nebyl ani do českého jazyka přeložen. Vzhledem ke kvalitě překladů prvních dvou dílů je však otázka, zda je absence češtiny opravdu tak citelná.

Pro: spousta nového prostředí, konečně navštívíme Luxor, hráči předchozích dílů ví, do čeho jdou

Proti: nevyužitý sidekick, občas nelogické úkoly, humor s klesající tendencí