Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

1989: Akce svoboda

říjen 2019
60
12 hodnocení Platformy
Žánr

Forma
freeware
Rozsah
samostatná hra
Multiplayer
ne

1989: Akce svoboda je online desková hra vytvořená ke 30. výročí sametové revoluce, v níž hráč může postupně prožít události revolučního roku 1989.

Po herním plánu je možno se pohybovat v dobovém vozidle dle vlastní volby (Trabant, Žigulik, Škoda 120 nebo Favorit). Základními prvky hry, které slouží edukativnímu účelu, jsou klíčové události, osobnosti a dobové reportáže, jež se skrývají za jednotlivými políčky, dále zde samozřejmě hrozí setkání s vězením (z něhož je cesta skrz minihru podobnou hře Nu, Pogodi!) nebo StB, na hráče čekají i kvízy a náhodné šance, které ho mohou posunout dál i zpět. Tímto způsobem je třeba dojít od Palachova týdne až k 17. listopadu a zvolení Václava Havla prezidentem.

Atmosféru dokresluje playlist slavných hudebních hitů té doby a průvodce v podobě známého televizního hlasatele Alexandera Hemaly.


Poslední diskuzní příspěvek

Videa se nepřehrávala v nejnovější verzi Chromu, ale už je to opraveno a videa zase hrají :)

Nejlépe hodnocené komentáře

  • Browser 60
Jednoduchá výuková hra na stránkách ČT o konci komunistického režimu, jejíž dohrání zabere tak půl hodiny. Líbí se mi retro vzhled hracího plánu, po kterém posunujete místo panáčka modelem dobového vozu, hlas pana Hemaly a tehdejší hity dobře navozují atmosféru.

Princip hry spočívá v otáčení informativních karet na jednotlivých polích plánu, které většinou obsahují popis konkrétních událostí roku 1989 a možnost pustit si k nim televizní videozáznamy. Ty jsou jednoznačně nejzajímavějším prvkem hry a žel i nejproblematičtějším - na některých prohlížečích nefungují. Konkrétně se nepřehrávají na Chromu, na IE hra nefunguje vůbec, Mozilla je bez problémů.

Snahu přiblížit zábavnou formou události před třiceti lety oceňuju, kromě hlavních událostí autoři zařadili i perličky nebo zajímavosti. Například to, že dva kluci ve snaze emigrovat do Ameriky unesli letadlo, jsem opravdu nevěděl.
+20