Time Zone

Hi-Res Adventure #5: Time Zone

1982
1985

Příběh v Time Zone zavede hráče strojem času do různých epoch historie, ať už jde například o prehistorické období, pravěk, dobu kamennou, starověkou Čínu, Ameriku před objevením, středověkou Evropu, Austrálii v 18. století, až po dalekou budoucnost v roce 2082. Necestuje se však jen tak pro zábavu. V daleké budoucnosti, v roce 4081, je Země ohrožena Ramadem, vládcem planety Neburon. Na Neburonu sídlila vyspělá civilizace, která sledovala vývoj na Zemi od pravěku. Jakmile ale začalo být lidstvo příliš vyspělé, shledali Neburoňané lidstvo jako hrozbu a chtěli jej pro jistotu zničit. Hráč se v roce 1981 probouzí a s myšlenkou, co to měl za zvláštní živý sen o pozemském strážci schopném cestovat v čase. Následně zjišťuje, že mu na zahradě stojí stroj času. A tady začíná dobrodružství, jehož cílem je navštívit různá historická období a najít klíč k obraně Země v budoucnosti před hrozbou z Neburonu.

Time Zone je šestou hrou série Hi-Res Adventures (počítáno s nultým dílem), která vyšla na platformě Apple II. Hlavní designérkou je Roberta Williams a programátorem je Ken Williams. Hra patří k absolutním prvopočátkům tvorby firmy Sierra On-Line, která do roku 1982 působí pod názvem On-Line Systems. Time Zone představovala ve své době první rozsáhlé a komplexní adventurní dobrodružství rozprostírající se na šesti dvoustranných disketách. Oproti svým pěti předchůdcům šla více do hloubky jak příběhem, tématem, tak i herními postupy, přestože se herní systém zásadně od předchozích her nelišil.

Jedná se o textovou adventuru ovládanou příkazovým řádkem. Její kouzlo ve své době spočívalo v tom, že texty doprovázely jednoduché kreslené obrázky působící až dětským stylem. Bylo to tehdy maximum, jaké šlo z tehdejších osmibitových počítačů dostat. Dle obrázků a také textového popisu se hráč dozvídal, co se nachází v dané oblasti a zda tam jsou předměty, které lze vzít, případně zda situace nabízí použití některého z nalezených předmětů ve hře. Na těchto raných adventurách je hodně znát, že vrcholem bylo umístit na obrazovku jeden interaktivní předmět a maximálně jeden možný úkon, který nějak posunul děj. Samotným principem hratelnosti pak bylo procházet jednotlivé obrazovky, poskládané mnohdy do nepřehledného bludiště, a nacházet v nich interaktivní prvky, na základě nich bylo nutno nalézt správné řešení.

Poslední diskuzní příspěvek

Touto hrou jsem se teď bavil skoro celý prodloužený víkend a bylo to neskutečné dobrodružství při cestování časem. Tato hra má přes 1300 obrazovek, což je na rok 1982 neuvěřitelné, je to taková Ultima 4 mezi adventurami své doby, i z historického hlediska. Dal bych i více procent, ale snaha o objektivitu mě donutila prozatím 10% ubrat za to, že řešení většiny zádrhelů znala snad jen Roberta Williams a intuitivně na ně přijít bylo takřka nemožné:-) K dohrání hry nám dopomáhej návod:-)

Už se těším, až k tomu budu sepisovat retro recenzi, protože tato hra má navíc jistý kontext s mými dětskými sny ze ZŠ někdy v roce 1987, aniž bych měl tehdy páru o tom, že někdo tohle vytvořil na počítač :-) Během hraní jsem vedl takový dojmový zápisník se screenshoty na svém Discordu, kde něco z toho už naznačuji. Nakonec z toho vznikl skoro takový souhrnný deník z hraní všech těch Hi-Res adventur od On-Line Systems (Sierra On-Line)

Když jsem během posledních 7 let na svém webu recenzoval sériově všechny ty quest a další adventury od Sierry, které jsem ve své více než 30 leté herní "kariéře" dohrál, a povážlivě se blížím k cíli mít kompletně všechny Sierra adventury dohrané a zrecenzované, musel jsem chtě nechtě jít i do pravěkých prvopočátků O-Line Systems a jaké to je milé a zábavné překvapení. Po PC a Amiga se navíc díky tomu stal v kategorii osobní počítač Apple mou třetí nejoblíbenější platformou :-)

Doposud ke hře nikdo nenapsal komentář.