The Firemen

09.09.1994

Na vánoční oslavě odehrávající se v mrakodrapu firmy Metrotech vypukne v kuchyni požár a rychle zachvátí celou budovu. Jako první na místo přijíždí hasičská jednotka D-sector, která musí zachránit v ohni uvězněné zaměstnance firmy a požár uhasit. Hráč ovládá hasiče s hadicí a doprovází ho počítačem ovládaný parťák vybavený sekerou. Na první pohled jednoduchá hra přináší vysoce adrenalinový zážitek. Každé podlaží musí být uhašeno v časovém limitu, jinak hra skončí. Plameny mají různou podobu, sílu a šíří se nepředvídatelným směrem. Na konci každého patra je přítomen ohnivý boss. Důležitou roli hraje radiokomunikace, přes kterou hasiči dostávají užitečné rady.

V roce 1995 vyšlo pro PlayStation pokračování pod názvem The Firemen 2: Pete & Danny.

Poslední diskuzní příspěvek

• SNES 70
Knihovna SNES her je plná legendárních plošinovek, jRPG a akčních titulů, ale občas se v ní objeví i hry, které se vydávají vlastní, neotřelou cestou. The Firemen z roku 1994 je jedním z nich – hra, která místo soubojů s monstry či bossy staví hráče do role hasiče bojujícího s neúprosným živlem.

Podobně jako mnou často zmiňované Ihatovo Monogatari (běžte si to zahrát) nebo katastrofické SOS, i The Firemen, za kterým mimochodem stál i Taichi Ishizuka (Mizzurna Falls), je originální videohrou, která nabízí ojedinělý zážitek. Namísto tradičního boje s nepřáteli se hráč ujme role hasiče Peta, který spolu se svým parťákem Dannym bojuje proti šířícímu se požáru v hořícím mrakodrapu. A ač to může znít zvláštně, koncept funguje a The Firemen je zábavnější, než by popisek na zadní straně krabice mohl napovídat.Hratelnost kombinuje izometrickou perspektivu s dynamickou akcí – vaším úkolem je nejen likvidovat ohniska požáru, ale také zachraňovat přeživší a vyhýbat se explozím. Oheň zde není jen překážkou – působí téměř jako živý protivník. Šíří se, mění podobu a v pozdějších levelech doslova útočí na hráče. Když se proti vám žene ohnivý vír, pocítíte opravdový adrenalin, jelikož je každá ztráta životů citelná.

Šest levelů na první pohled nezabere příliš času (zvláště, když na každý je časový limit), ale obtížnost exponenciálně roste. Například závěrečný „duel“ s rozzlobeným infernem již vyžadoval přesně nastudované pohyby a naprosto bezchybné reakce. A také trval dlouhé desítky minut (se save statem), než se mi ho podařilo zdolat. Ač by to mohlo znít jako frustrující zážitek, opak byl pravdou. Hra vyniká skvělým pocitem z ovládání – pohyb je plynulý, hašení přesné a týmová dynamika s kolegou Dannym funguje.

The Firemen je krátký ale intenzivní zážitek, který patří mezi to nejlepší na konzoli SNES. Tedy pokud Vás neodradí stoupající obtížnost.

Pro: hratelnost, nekompromisní obtížnost u konce

Proti: krátké

• SNES 85
Vždy mám velkou radost, když náhodou narazím na starší hru o které jsem dříve ani neslyšel a vyklube se z ní velmi povedená záležitost. To je i případ hry The Firemen. Už základní myšlenka hraní za hasiče není nijak obvyklá, ale zde je povedené a zajímavé i zpracování. V zásadě jde o klasický shora viděný akční titul pro SNES. Ovládáte hasiče Peta, který má hadici, a doprovází vás kolega Danny se sekerou. Úkolem je uhasit ideálně veškeré ohně a zachránit přeživší. Hra je rozdělena do šesti částí a na konci se vždy dozvíte procento uhašených ohňů. Sta procent jsem ale dosáhl jen v polovině případů. Problémem je totiž omezený čas na každou část. Stejně tak počet zachráněných jsem neměl maximální.

Podle dosavadního popisu to vypadá jednoduše, ale oheň je zpracován velmi živelně. V každé další části se rozrůstá rychleji a agresivněji. V budově hoří kde co a je potřeba dávat pozor na následky. Tady hrozí výbuch, támhle se hroutí podlaha a vedle zase padá vánoční stromek. Jednotlivá patra jsou dostatečně odlišná a každé přináší trochu jinou výzvu. S postupem také dost rychle roste obtížnost. Na konci každé části navíc čeká obzvláště vypečený ohníček, takový místní boss, a ti pozdější dají opravdu zabrat. K tomu si přidejte sympatickou skupinku hasičů, jak hlavní dvojici, tak ostatní kteří pomáhají na dálku. Grafiku je také třeba pochválit, tohle SNESové provedení prostě stárne skvěle. Celkově tak jde o výtečný a originální titul, kterému rozhodně doporučuji dát šanci.