Super Solvers: Challenge of the Ancient Empires!

Challenge of the Ancient Empires!, Ancient Empires, Challenge of the Ancient Empires! A Super Solvers Adventure

1990
8 hodnocení Platformy

Vzdělávací hra od The Learning Company, která má učit děti různým starověkým kulturám (Blízký východ, Egypt, Řecko a Řím, Indie a Čína). Místnosti jsou plné nepřátel (např. pavouci, mantikory...) a logických hádanek, unikátních pro každé prostředí. Například v Egyptě využívá hrdina hlavně směrování paprsku světla odrážením před otáčející se krystal (paprsek poté sepne tlačítko).

Hráč se musí dostat přes 20, poměrně obtížných levelů a nasbírat potřebné artefakty. Každý ze čtyř světů má na konci puzzle. Hra je určena pro hráče od 10 let, přičemž obtížnost je docela vysoká (umřít se dá skoro v každé místnosti). Hra obsahuje tři speciální předměty v inventáři - lampu která "střílí" paprsek světla, skákající boty a silový štít (zadrží útok). Challenge of the Ancient Empires je součástí velké série Super Solvers čítající víc jak 10 dílů.

Poslední diskuzní příspěvek

Jedna z prvnich her, kterou jsem dohral - proto to nizsi hodnoceni, asi to bylo dost jednoduchy.:0)

• PC 75
Super Solvers je další z řady her, na které rád vzpomínám hlavně proto, jak jsme ji se spolužáky hodně hrávali na základce. Tehdy jsem tedy vůbec neznal celý název, ale jen jako SSA, pod kterým tato hra ve třídě na disketách kolovala. Vzpomínám si, že jsem hru tehdy určitě dohrál, avšak úplně si nevzpomínám, jestli jsem s ní měl nebo neměl problémy.

Nyní jsem si po letech zopakoval všech 20 úrovní a základní obtížnosti s názvem "Explorer" jsem proletěl jako nůž máslem. Oblíbil jsem si hlavně oblast v Egyptě, kde jsou úrovně založeny na střílení paprsků do zrcadel a vhodného odrážení a pak také Řecko a Řím, kde je potřeba aktivovat symboly ve správném pořadí. Celkově se mi hodně líbí, že že jsou tlačítka či páky a jejich efekty vždy v rámci jedné obrazovky, stačí se tak soustředit na vše, co je aktuálně vidět. Nikdy se nestane, že by nějaké tlačítko otevíralo plošinku na druhé straně úrovně.

Na závěr každé úrovně je potřeba vyřešit puzzle, kde je vždy nějaký obrázek, socha či předmět z dané doby na daném místě i s krátkým popiskem. Po puzzle pak následuje IQ test, kde je potřeba odhadnout jaké symboly pokračují v řadě. Hra tak má i mírný edukativní dopad.

Pokud je hra pro někoho až příliš snadná, je možné si ji zahrát i na obtížnost "Expert". Prvních 16 úrovní jsou prakticky stejné, ale nepřátele jsou o něco rychlejší, pohybují se trošku jinak, apod. Stejně tak je zde mnohem méně jablek doplňující životy. Každá sebemenší chybka pak může zamrzet. Korunu tomu nasazují poslední 4 úrovně, které jsou zcela odlišné od základní obtížnosti. Náročnost těchto úrovní je již skutečně hodna svému názvu "Expert" a neustálé opakování prvních místností kvůli pozdější blbé chybě pro mě bylo často dost frustrující.

Celkově jsem se hrou spokojen. Určitě mi zahrála na nostalgickou notu, která mi vyvolala řadu vzpomínek a současně mě i trošku potrápila. Naštěstí to trápení nebylo nijak dlouhé, takže vůbec neubíralo na zábavnosti.