Specnaz 2

Modern Warrior: Special Tactics

31.10.2008

Specnaz 2, pokračování slovenské hry Specnaz: Project Wolf, se odehrává v ruském prostředí, které je prošpikováno neúnosnou krizí, při níž vládne chaos a zmatek. Osudný omyl při bojích ruských jednotek v Iráku zásadním způsobem ovlivní celkovou situaci a snaha najít viníky tragédie začíná být jednoznačnou prioritou. Proto jsi tady ty, výsadkář elitní ruské výsadkářské jednotky Specnaz, která musí stůj co stůj viníky tragédie najít a dopřát jim spravedlivý trest.

Tato taktická vojenská akce z pohledu vlastních očí obsahuje celkem 19 misí, v nichž se za pomoci několika desítek zbraní bude bojovat v Iráku/Sýrii, v Čečensku a na Sibiři.

Diskuze ke hře

Doposud o hře nikdo nediskutoval.

O této hře jsem si podle jejího výmluvně znějícího názvu sliboval slušný herní zážitek ve znamení kvalitní akce, takže když jsem ji před pár měsíci zcela neočekávaně obdržel zdarma k "F.E.A.R.: Perseus Mandate", byl jsem rád, že zrovna tento titul se ke mně dostal takovouto cestou.

Skutečnost byla ale naprosto opačná. Hra sice začíná slušnou přestřelkou v polorozbořeném městě, ta postupně ustává, ale přicházejí další a další, takže by se řeklo, že je vše tak, jak má být. Ale není, protože hře schází úvod, v němž by se hráč velmi rád dozvěděl, co zde pohledává, kam jeho cesta bude směřovat a co je jeho náplní. Jenže odpověď na tuto otázku nepřichází a nedozvíme se ji po celou dobu hry, což považuji za nejzásadnější chybu, jelikož si člověk nepřipadá jako hráč, nýbrž jako robot mačkající kohoutek zbraně a jdoucí tupě vpřed za záhadným cílem.

Zbrojní arzenál je sice slušný, grafika uspokojivá, ale pokud nehledáte bezmyšlenkovitou hru, ve které potřebujete znát jen tlačítka pro pohyb, střelbu a přebití, pak o hře v žádném případě nepřemýšlejte a raději za ty necelé tři stovky, za které se hra prodává, si dejte nějakou specialitu ve stylové restauraci.
Vybírat si hry podle enginu je dost zvláštní věc, ale na druhou stranu u F.E.A.R. enginu u City Interactive to fungovalo a hry mě svým způsobem bavily. Tak mě zajímá, jestli u eurojunk enginu, na kterém jely překvapivě dost solidní ÜberSoldier 1 a 2, to taky funguje a uživatel Chuck má dobrý vkus.

Specnaz 2 má ale štěstí. Před touhle hrou jsem zkusil i jinou hru na tomto enginu – poslední hru od tvůrců ÜberSoldiera s názvem MIA: Mission in Asia . Ta hra byla totální disaster, kde ani ty klady enginu v podobě solidních particle efektů nebyly, navíc ruská propaganda reagující na rusko-gruzínskou válku. Fakt bleh, vypnul jsem to po 15 minutách! Ale jak je na tom tahle slovenská hra?

Špatně. Působí to jako mod k ÜberSoldierovi 2, akorát že Slováci to prodávali. Ten engine narozdíl od MIA funguje, kulky se odráží, particle efekt, výbuchy, létají trosky, běhají hořící teroristé. Pak od dalšího druhu nepřátel odlétají helmy – jiskry, je to cool. Ale i tak je to na míle vzdálené za ÜberSoldierem.

Hrát takové hry není dobré pro zdraví :D A nejhorší na tom je, že i v téhle srajdě se dají najít objektivní pozitiva. Jistě, ty hlavní jsou na enginu, ale fakt, že se nepřátelé kryjí, vykukují zpoza rohu, upustí zbraň, když je střelíte do ruky… To jsou cool věci. Bohužel vše ostatní je bída. Od scénáře – ehm, tady nic napsaného takřka není, je tu jen příběh vyprávěný textem před misí, bez dabingu, dialogů, cutscén. Dále málo zbraní, 3 modely nepřátel. Neexistující náplně misí. Vedle toho hry od City Interactive vypadají jako game od the year.

Autoři převzali všechno, co se dalo. Vytvořili jen 2 modely pro teroristy, 2 modely pro nějaké ruské teroristy, AK-47, Dragunov a RPG, to je vše. Všechno ostatní je totožné s ÜberSoldier, dokonce i těžký kulomet je nacistický MG42. Vzhledem k tomu, že i druhý ÜberSoldier vypadal na rok 2007 dost špatně, tak hádejte, jak dopadla tahle hra ještě o rok a půl později.

Jestli nemáte pošahaný cíl zkusit všechny vojenské FPS, které vám přijdou pod ruku, tak se tomu vyhněte :D Fakt příšernost a drzost chtít za tohle peníze. Jestli má Chuck v komentáři pravdu a chtěli za tenhle hodinový shit 3 stovky v roce 2009, tak to už tedy fakt neznám bratra. Ale podle mě Chucky napsal komentář k úplně jiné hře, protože píše o slušném arzenálu. No, jestli jsou čtyři zbraně slušný arzenál.

Pro: Uživatel Chuck asi hrál jinou hru

Proti: Uživatel Muffin opravdu hrál Specnaz 2