Sleep Awake

02.12.2025

Psychologický post-COVIDový horor Sleep Awake z produkce Blumhouse nás vezme do posledního města na Zemi. Z nevysvětlených důvodů platí, že kdokoliv usne a dosáhne určité fáze spánku, tak zmizí. Lidé se proto musí neustále udržovat v bdělém stavu, přičemž aby toho dosáhli, uchylují se často k experimentům a extrémním metodám. Po městě se šíří různé kulty tvrdící, že jen ony mají řešení. Protagonistka Katja se musí pokusit přežít v hroutícím se městě a ochránit sebe a své blízké.

Jedná se o apokalyptický horor z pohledu vlastních očí ze světa, kde musí každý přijmout novou realitu, že spánek rovná se smrt. I Katja pro tento účel používá extrakt z bylin vyvinutý jejím otcem, který ale coby vedlejší efekt způsobuje halucinace. Hráči se pohybují v stísněných bytových prostorách, postupují v příběhu vyprávěném především svým prostředím a občas řeší drobné interakce nebo puzzly. Ve hře jsou přítomné i stealth pasáže, kde je potřeba se vyhnout patrolujícím pořádkovým silám, přívržencům kultů a jiným hrůzám.

Poslední diskuzní příspěvek

Výborná věc, pokud do hry půjdete jako do walking simu, nebudete zklamáni. Rozhodně ale nečekejte survival horor či nějak obtížnější adventuru. Je to spíš zážitková hra stavící na psychadelické estetice a vnímání. Pokud do toho půjdete v rámci tří hodinového zážitku příběhového bude se vám to líbit.

Sleep Awake byla hra, která mě od svého uvedení velmi zaujala. A to nejen zapojením Coryho Davise, jenž pracoval na Spec Ops: The Line, tedy hře, která pod povrchem fádní střílečky skrývala výrazný emocionální přesah, ale také účastí Robina Finka z Nine Inch Nails, který zde působil jako kreativní ředitel a stál za soundtrackem. To hlavní pro mě však byl příslib surrealistické a snové atmosféry spolu s konceptem, že hlavní hrdinka nemůže usnout. Jednoduše tu byl cítit příslib něčeho unikátního, což se částečně i naplnilo. Bohužel se to ale neobešlo bez jistého náměsíčního bloudění a několika zakopnutí. Pojďme se tak společně ponořit do této noční můry.

Ke Sleep Awake jsem se dostal už nějakou dobu po vydání, takže jsem měl možnost zaznamenat i poněkud rozporuplné recenze, které hře vytýkaly nudnější gameplay nebo slabší survival mechaniky. To je škoda, jelikož na první pohled se hra skutečně tváří jako zástupce tohoto žánru. Podle mě se ale spíše jedná o walking simulátor s prvky akčnější adventury a je potřeba k ní takto přistupovat. V tu chvíli si totiž tento výrazně příběhový zážitek dokážete mnohem lépe užít.

Narativ a svět, ve kterém se celé dění odehrává, patří k nejsilnějším pilířům hry a pro mnohé z vás budou i hlavním hnacím motorem. Vžijete se do kůže Katji, která žije v posledním městě na světě jménem The Crush. Snaží se zde přežít sama, bez rodiny, v situaci, kdy lidstvo sužuje jev zvaný The Hush. Ten způsobuje, že lidé, kteří usnou, mohou v reálném světě zmizet a zůstane po nich jen jakési echo. To vedlo ke vzniku různých kultů a náboženství, jež praktikují odlišné metody, jak zůstat bdělí a nespadnout do spánku. A vy v tomto světě musíte přežít, udržet se vzhůru a nenechat se Hushem sebrat.

Celý svět mi přišel originální a velmi se mi líbilo se v něm pohybovat. Postupně se dozvídáte nové informace o různých sektách, čtete nalezené spisy a z nich se dozvídáte víc o loru světa. Samotné zpracování města The Crush i dalších lokací je navíc velmi povedené a z každého koutu sálá snově depresivní, špinavá atmosféra. Když se k tomu přidají vizuální psychedelické kejkle, vyvolané tím, jak Katja postupně upadá do spánku, máte o vizuální orgie postaráno. Moc se mi líbily barvy, přechody scén do FMV pasáží v rámci cutscén i momenty, kdy se vám při chůzi rozostří obraz a okolní scenérie se začne měnit nebo se úplně přepne do snového světa.

Recenze zde

Největší síla  Sleep Awake  tak tkví v atmosféře, příběhu, světě a vizuálu. Pokud máte rádi walking simulátory, tuhle hru si pravděpodobně užijete. Ano, má své chyby a objevilo se i pár technických bugů – občas se mi škubal obraz nebo se nepřátelské NPC při chůzi podivně zasekávaly. Přesto jsem si hru velmi užil a soundtrack si pouštím dodnes. Pokud máte chuť na originální, experimentální zážitek, který si pohrává s herní formou a snaží se o něco odvážnějšího, Sleep Awake   mohu s čistým svědomím doporučit. Má srdce, i když ho pro některé může srážet stereotypnější herní náplň a méně povedené stealth pasáže. Mimo to se ale jedná o kvalitní hru.

Pro: Originální a zajímavý světm Výborný vizuál a soundtrackm Zábavný příběh a sympatická hlavní hrdinka

Proti: Stereotypní herní náplň, Zbytečné stealth pasáže