Komentáře

• PC --
"Unfinished Business", pronesl RoboCop na otázku, kam jako sakra jde... aneb doporučuju shlédnout třetí díl, ze kterého se UB volně inspiruje. Jasně, na CSFD to má 30%, ale zase taková sračka to není. Nebo možná jo, ale sfouknul jsem to statečně a docela se nenudil. Zápletka je jiná, ale přesto podobná. Nechybí spousty narážek nebo ninja android Otomo a své využití najde i jetpack, i když jen u nepřátel.

Přestože se základní děj UB odehrává pouze ve věži OmniTower, jsou tady ještě tři krátké vsuvky z minulosti, vysvětlující některé dějové ocásky. Tou první je vcelku zábavná část policejního zátahu ještě v kůži Murphyho, další dvě potom vypráví mini příběh dvou NPC. Je to vlastně docela fajn, protože šedivé koridory OmniToweru se rychle okoukají. Hlavně u nebojových částí jsem se vůbec nebavil a např. patro s vědci a výzkumníky bylo až přespříliš natahované.

Novinkou jsou vypínáky a ukončováky nebo-li takedowny. Lze je provádět jen na předem určených místech, ale ať už RoboCop cpe těžkooděnce do šachty na odpad nebo použije hlavu žoldáka jako beranidlo na okolní předměty, působí díky nim souboje na blízko trochu více intimně.

Kromě několika nových nepřátel a zbraní přibyl především Cryo kanón, toliko známý z propagačních screenshotů. Po výstřelu vytvoří ledovou tříšť v širokém okolí, likvidující všechno a všechny, v množství větším než velkém. Led pokryje TRVALE okolní prostředí a to má (kromě vizuálně líbivé podívané) za následek dost výrazné snížení framerate. Ten mi tady klesal až ke 30ti a ve spojení s pravidelným stutteringem to byla místy docela svízel, než abych si to užíval.

A stejně jako v původní hře, i tady je výrazný problém s audiem - jeho výpadky, rozladěná hlasitost nebo špatně fungující prostorový zvuk. Nejznatelnější to je u zvuků chůze, když se vytrácí robotí dupání. Až bych si rýpnul, že UB je opravdu unfinished...

Upřímně - nerozumím pozitivním reakcím na tenhle datadisk. Hromady technických problémů, nepřitažlivé interiéry OmniToweru, nudné části s NPC a patetickými vedlejšími úkoly nebo minimální výzva, i přes maximální počty těch nejsilnějších nepřátel. Jejich anihilace se stala rychle rutinou, až se mi chtělo křičet "netlačte se klucí, mám dost pro všechny!". Mrtvoly rychle mizí ze scény, ale ledová tříšť... ta je věčná.

Hodnocení: ✰
+6 +7 −1
  • PC 70
Menší budgetová vesměs lineární střílečka s typicky robocopským béčkovým příběhem a mnoha side questy, z nichž tady tak 50% je úplně hloupých. Jak ve hlavní hře, tak i v tomto standalone datadisku jsou poznat skutečně prvky malé hry, vedlejší postavy jen stojí a čumí než se jim odemkne možnost zadat side quest, hlavní je však střílení a to baví od začátku až do konce. Pro fanoušky předchozích filmů doporučuji, pomrknutí je tu spousta..
  • PS5 70
Původní RoboCop: Rogue City byl trochu zjevením, v jehož úspěch před vydáním věřil jen málokdo. Nakonec byl z trochu lacině vypadající střílečky zasloužený hit. Unfinished Business je něco jako The Old Blood pro sérii Wolfenstein. Dává naprostý smysl, že bylo rozšíření vydáno samostatně. Hra působí kompaktně, uceleně a rozhodně ji nejde odsoudit jen jako předražené DLC. Na druhou stranu dvojku do názvu autoři nedali opodstatněně. Unfinished Business je v zásadě více toho samého s relativně skromným rozsahem novinek.

Detroit je po událostech původní hry (nepatrně) bezpečnějším místem k životu, pouze však na pár chvil. Když na policejní stanici zaútočí armáda žoldáků, nezbývá než povolat do akce Crime Prevention Unit 001, nebo-li podsvětím obávaného RoboCopa. Polorobotický A. J. Murphy se okamžitě pouští do ohledání vyvražděné stanice, aby záhy zjistil, že stopa vede do opulentní OmniTower, kde se usadila militantní organizace s tajemným vůdcem a neznámým plánem.

Příběh je… vlastně dost fajn. RoboCop se nebere vážně a ctí předlohu v podobě původních filmů s Peterem Wellerem v hlavní roli (ten se role plecháče zhostil i zde). To co by na kinosálech úplně neobstálo, ve videohře funguje naprosto v pohodě a vyprávění se na poměry FPS vlastně povedlo. Unfinished Business vedle tuny akce obsahuje i pomalejší pasáže a snad moc neprozradím když řeknu, že tentokrát si nezrajeme jen za RoboCopa.

RoboCop je ale v první řadě stále pořádně akční FPS. Tolik velebený unikátní „feeling“ je samozřejmě zpět a autory za něj patří znovu pochválit. Pohyb je adekvátně těžkopádný, přesto CPU 001 nepůsobí jako neohrabaný krám.  Na vyšší obtížnosti hra velmi dobře trefila balanc mezi férovou výzvou a frustrací. Přišlo mi, že u konce však výzva trochu vyprchala kvůli mocným vylepšením.

Přestřelky jsou velmi zábavné, byť je potřeba dodat, že hra postupně sklouzává do kolejí stereotypu. Podíl na tom má rozhodně i zasazení do OmniToweru (tvůrci se zjevně inspirovali dalším futuristickým poldou a podobnost s filmem Dredd z roku 2012 je velmi citelná), díky kterému nepůsobí prostředí příliš různorodě.

Dohrání hry na obtížnost HARD mi ukouslo dost přes deset hodin. I pokud se nebudete moc zaobírat nepovinnou částí obsahu, měla by vám hra minimálně k oněm deseti hodinám vydržet. To mi přijde vzhledem k žánru a rozumně nastavené cenovce adekvátní.

Já si nicméně herní dobu proti vlastní minimálně o dvě hodinky protáhl. Mohl za to nepříjemný bug, kdy najednou nebylo možné měnit zbraně. Poslední uložená pozice byla nějakých 15 minut zpět, rozhodl jsem se misi dohrát s bugem. Poté však následovala jedna z klidových pasáží a až po odehrání poměrně velké části hry jsem zjistil, že bug přetrvává a nepomohl ani restart hry. Vzhledem k systému ukládání nezbylo, než si poslední dvě úrovně kompletně zopáknout, u čehož jsem i přes nesporné kvality hry skřípal zuby. Verze před vydáním ostatně obsahovala chyb více. Ta popsaná ze hry nezmizela ani po vydání pache a narazil jsem na hráče, kterým nepomohl ani restart mise. Problém určitě dočasný, ale v této chvíli rozhodně zásadní.

RoboCop: Rogue City – Unfinished Business je velmi solidní rozšíření překvapivě dobré hry, která nenáročně zabaví na slušnou dobu. Zásadních novinek je minimum, ale pokud unikátního střílení v kůži RoboCopa nemáte dost, rozhodně jde o dobrou volbu. Stejně tak lze hru doporučit i hráčům, které původní hra z roku 2023 minula. Unfinished Business si naplno užijete i tak.

Hodnocení na DH v době dohrání: bez hodnocení; 1. hodnotící; digitální verze PSN

Pro: Specifická akční hratelnost; zpracování RoboCopa; dobrý záporák a obstojný příběh (na poměry FPS); suchý humor; rozumná cena

Proti: Poměrně stereotypní; nudné lokace; minimum novinek; ošklivé a opakující se modely postav; gamebreaking bugy