Komentáře

• Quest 75
Vybral jsem si Red Matter jako svojí první pořádnou hru na virtuální realitě (Meta Quest 3). Zvažoval jsem, že bych si dal rovnou tu asi nejlepší, ale na to bych potřeboval ještě dokoupit hardware.

Vybral jsem si tak hru, která je mi žánrově i tematicky blízká, navíc je klidná, což se hodí pro první zkušenosti, a zároveň vypadá poměrně dobře. A jsem nakonec se svým výběrem dost spokojený.

Na How long to beat má ta hra prý tři hodiny trvání. Já u ní strávil hodin asi 20. V každé místnosti jsem musel vzít všechno co šlo do ruky. Interaktivita prostředí byla mnohem větší, než jsem čekal, a skoro mi naznačila, co bude pak v Half Life Alyx. Musel jsem si taky projet úplně všechno herním překladačem (všechno je totiž v pseudo azbuce). Párkrát jsem si sednul a jen koukal kolem dokola.
Předpokládám, že v dalších hrách už budu hrát rychleji, ale vlastně mě to právě na tom baví. Zkoumat každý detail.

Nějakou dobu mi taky zabralo, jakým stylem vlastně chci hrát. Hrozně rád bych i skutečně chodil a celou dobu přemýšlím o tom, kde se ideálně upíchnout. Obývák na to není dostatečný. Holt to bude chtít tělocvičnu.

Hra jako taková je příběhová logická adventura z vlastního pohledu, něco co mám snad vůbec nejradši, ale je jako strašně jednoduchá. Nedovedu si představit, jestli bych tu hru nějak zvlášť ocenil, kdyby nebyla VR. Byla by to milá jednohubka. Když se nad tím tak zamyslím, tak nějakých skutečných rébusů je tu asi pět. Zbytek je jen o mačkání tlačítek a překládání kódu.

Dá se hře vyčíst, že je tam mrtvo. Na druhou stranu se to odehrává na měsíci Saturnu, kde se stal průšvih, takže je to logické. A něco málo tu přecijen je. Hra buduje napětí a atmosféru jinak hrozně dobře. Zvuky, hudba, to všechno funguje.

Příběh končí samozřejmě v nejlepším (a zároveň nejhorším klišé), takže doufám že dvojka ten dojem z konce napraví. Dvojka, která zatím vůbec není v databázi, což docela nepobírám, protože je to hra roku 2022 na VR a má vynikající hodnocení, takže holt budu muset přidávat já (a to jsem se nejdřív chtěl poučit o VR skrz dababázi a hned po první hře budu poučovat databázi já, ts)

Nejvíce mě na tom ze samotných herních aspektů bavilo objevování souvislostí mezi jednotlivými záhadnými postavami. Briefingová místnost, do které se hráč může kdykoliv přepnout, je výborná a funkční a pomáhá se vyznat v tom, co už jste udělali a kde se zrovna nacházíte.

Celkově jde pro mě samozřejmě o unikátní zkušenost, na kterou se snažím zoufale koukat objektivně a nedaří se mi to. Hru jsem si reálně užil jako málokterou, ale prostě proto, že to byl pro mě nový zážitek. Přesto se obávám, že podobně dobrých na Meta Questu nebude nekonečně a přesto si uvědomuji, že je to pořád jen taková povídka, než vyloženě zásadní opus. Takže zase jedno alibistické hodnocení, prosím, 75, to bude tak akorát.