Váš hlavní hrdina, se kterým se máte sžít, je plastelínovým míšencem, jehož rodiče byly různé barvy. On je kvůli tomu vytvořen z barev dvou a nemá proto takové příležitosti jako bytosti, které jsou z barvy jedné. Jeho tajným snem je stát se jednobarevným, protože už jako dítě neměl téměř žádné kamarády a v tom mu musíte pomoci vy.
Příběh začíná v knihovně, odkud mimo jiné získáte mapku dalších lokací a dále se podíváte na pláž, do parku, ale například i do vězení. Vše probíhá stylem, že přijdete do jedné z uvedených lokací, kliknete na jednu z několika věcí, co se v dané lokaci nachází, a poté sledujete krátký interaktivní filmeček, do jehož děje však můžete, respektive musíte, zasahovat. Hraní vám zpříjemní dvě minihry, z nichž v jedné určujete souhvězdí a ve druhé identifikujete oběť vraždy.
Originální plastelínová adventura Pravidla hmoty - prvotina týmu Camera Obscura je jedním z účastníků soutěže na téma útěk pořádané serverem České hry. Za zmínku ještě stojí, že našla grafickou inspiraci ve známé hře The Neverhood.