Velmi důstojná prvotina. Naštěstí i po stránce hratelnosti, z čehož měli hráči před vydáním asi největší strach. Vlastně bych paradoxně řekl, že mě hra až tolik neuchvátila svojí grafikou (byť samozřejmě není ošklivá), bavil jsem se ale velmi obstojně.
Hře je trochu vyčítáno, že jde o spletenec spousty dalších titulů. Ale ruku na srdce, která hra dneska není? Kena se sice jinde inspiruje, ale koktejl vytváří vážně fajn. Soubojový systém je tak akorát komplexní a souboje jsou zábava. Hra obsahuje vzhledem k poměrně skromnému rozsahu slušný počet napínavých bossfightů. Trochu mě však mrzí, že jsem se nepustil rovnou do "Master Spirit Guide" obtížnosti. Na druhou nejtěžší mi hra snad až na poslední střetnutí nijak zvlášť náročná nepřišla. Zase jsme se nechal zmást nářky "slabčáků" na internetu :).
Hra se mi v režimu kvality trhala, takže i PS5 verzi jsem musel hrát v režimu "performance". V tom mi přišla hra lehce rozmazaná a i když jsou třeba animace skutečně kvalitní, chybí trochu rozmanitější prostředí, aby šlo hru označit za pastvu pro oči. Na menší tým, ale samozřejmě úctyhodný výkon.
Svět Keny je polootevřený se sběratelským harampádím na úrovni "tak akorát". Hádanky jsou většinou zábavné a intuitivní. Mechanik není hodně a tápat nejspíš moc nebudete, byť postupem času přeci jen hra opustí od původní triviálnosti a k překonání překážky je potřeba alespoň lehce zapojit mozek. Určitá nezkušenost autorů směrem k hráčům tu a tam vykoukne, například v plošinovkových sekvencích, kdy není občas jasně zjevné, zda na tenhle stupínek Kena ještě vyskočí, nebo na něj vede cesta schovaná za nějakou hádanku. S logickými překážkami i v boji samotném vám ochotně pomůžou malý pišišvoři "Rots", kteří koukají na hráče snad z každého promo obrázku.
Příběh mě moc nezaujal. Kena samotná mi přišla absolutně plochá a neprokreslená a i ani ostatní postavy si mě příliš nezískaly. Námět je zajímavý, ale hra s ním pracuje jen velmi povrchně. Opět nejde něco, co by bylo vzhledem k žánru zásadní překážkou, jen jsem tím pádem moc neocenil avizovanou filmovost hry. Ve výsledku jsem však spokojený a dostal jsem víceméně to, co jsem očekával. Fajn záležitost, kterou by však v potencionálním druhém dílu šlo v mnoha ohledech rozvinout do již skutečného veledíla. I tak ale velmi dobrý!
Hodnocení na DH v době dohrání: 76 %; 69. hodnotící; fyzická kopie na disku
Hodnocení na DH v době dohrání: 76 %; 69. hodnotící; fyzická kopie na disku
Pro: Příjemná zábava na přiměřené hrací ploše; mechanik není tolik, ale jsou jasně funkční; "Rotíci"; slušné množství bossfightů; souboje; animace
Proti: Příběh si mě nezískal; některé prvky hratelnosti by zasloužily doladit; asi to mohlo být i o něco delší