Hired Guns: Jagged Edge je akýmsi duchovným nástupcom klasickej hry Jagged Alliance 2, a teda ako jeho predobraz, i táto hra je mixom stratégie, taktickej hry a RPG. Hra sa odohráva vo fiktívnej africkej zemi zvanej Diamantové pobrežie ovládanej tvrdou rukou diktatúry. V zemi bolo vyhlásené stanné právo, a neustále sa nachádza na pokraji vojny. Hráč bol kontaktovaný kýmsi, kto tvrdí, že je bývalým prezidentom zeme, a chce aby sa veci dali správnym smerom.
Tak ako Jagged Alliance i táto hra je rozdelená na dve časti. V strategickej časti – nad mapou zeme – sa hráč presúva, najíma, cvičí svojich zverencov, stará sa o prísun potrebného kapitálu, či vysiela svoje jednotky do akcií. Žoldnieri a väčšina komunikačných akcií sa prevádzajú – podobne ako v JA2 – cez notebook a internet. Žoldnierske služby tu ponúka organizácia so skratkou I.M.A. S počiatku nebudú chcieť niektorý so žoldnierov s hráčom spolupracovať, keďže nemá dostatočnú reputáciu, a naopak, niektorí nedokážu spolupracovať medzi sebou navzájom. Na vyzbrojovanie slúži stránka Dickie Jay, kde nájdete vhodné hračky pre vašich žoldnierov. Rovnako ako nechýba ani profilová agentúra, kde si vytvoríte vlastného žoldniera.
Taktická časť prebieha v reálnom čase, až do doby než je hráč konfrontovaný s nepriateľom. Každá postava má „akčné body“ (AP), ktoré im dovoľujú vykonať niekoľko akcií za kolo (streľba, nabíjanie, presun, práca s inventárom atď.). Po skončení kola nasleduje kolo protivníka.