FITRIZ od JR Games navazuje na princip klasického Tetrisu, ale zasazuje ho do originálního, veganského a vzdělávacího kontextu. Hráči skládají padající bloky a vytvářejí kompletní řádky, které po zaplnění mizí. Kromě základního skládání bloků lze využívat i speciální nástroje – příbor, mývala nebo bombu – které pomáhají odstraňovat či přesouvat části herního pole. Po dokončení úrovně hráč získá nové jídla. Cílem je sbírat a poznávat jídla doplněné o informace o vitamínech, minerálech a zdravé výživě. Tímto způsobem FITRIZ spojuje odpočinkový princip skládání bloků s edukativním obsahem zaměřeným na rostlinnou stravu. Obsahuje 180 veganských jídel, 30 úrovní (levelů), tři stupně obtížnosti a 27 achievementů.
Ovládání je jednoduché a přehledné: bloky se přesouvají pomocí šipek na klávesnici a otáčí pravým CTRL.
Vegánsky tetris! Celkom chytľavá hra. Trvalo mi 11 hodín, kým som získal všetky achievementy. Za celý ten čas som však úplne nepochopil, na akom princípe presne fungujú rôzne jedlá zobrazené v padajúcich blokoch, ktorými sa vypĺňajú riadky. Každé totiž má iné hodnoty živín (vitamínov, minerálov) a kalórií, a správnym spájaním sa dá získať viac bodov než nesprávnym. V každom leveli máte za úlohu nazbierať určitý počet konkrétnych živín, pričom kalórie sú niečo ako spomaľovače. Nič z toho však netreba počas hrania nijak zvlášť riešiť – ani na ťažkej obtiažnosti nie je problém nazbierať potrebné body na výhru. Ak chcete, môžete to pokojne hrať ako klasický tetris a len vypĺňať riadky – požadované body väčšinou aj tak získate, netreba ich ani sledovať. No na mňa pôsobil ten edukatívny podtext sympaticky a v rámci tohto žánru inovatívne.
Neanderthal