Jste vedoucí týmu archeologů. Univerzita vás právě poslala do městečka Nowe Monasterzysko, abyste spolu se čtyřmi studenty provedli vykopávky starého hřbitova. Pečlivě si vyberte svůj tým, proveďte průzkum oblasti, vykopejte pozůstatky budov a co nejvíce artefaktů a po zdokumentování všechny nálezy pošlete zpět na univerzitu. Ale pozor, během práce vás budou otravovat novináři, zvědavci, politici i zloději. Povolení k vykopávkám platí na 14 dnů.
Excavate! je vzdělávací tahová strategie vytvořená ve Flashi pro webové herní portály ve spolupráci Gdaňskou univerzitou. Hlavní náplní hry je přidělování úkolů čtyřem členům archeologického týmu. Každá akce stojí určitý počet akčních bodů v závislosti na dovednostech daného studenta. Za zdokumentované objevy pak dostáváte od univerzity finance, za které si můžete nakoupit vybavení k ulehčení práce.
Druhá hra se vzdělávací tématikou od Scriptweldera a tentokrát rovnou ve spolupráci s Institute of Archeology and Ethnology of the University of Gdańsk. Vaším úkolem je s týmem čtyř archeologů prozkoumat ruiny u městečka Nowe Monasterzysko. Na splnění úkolu je pouhých čtrnáct dní a na objevení čekají čtyři objekty. Hra je tahová, takže na plánování strategie optimálního postupu je dostatek času. Každý den lze ovšem stihnou omezený počet aktivit na základě akčních bodů vašeho týmu. Ten si lze na začátku zvolit, každý má jiné statistiky a tím se hodí pro jinou práci - kopání, průzkum nebo třeba identifikace nalezených artefaktů. Čím jste úspěšnější, tím více peněz a tím rychleji si lze pořídit pomůcky urychlující práci. Od té vás navíc zdržují různé exkurze, rozhovory pro média nebo vandalové. Ano, vykopávky je v noci nutné pečlivě hlídat.
Zpočátku jsem byl překvapen množstvím prvků hry, ale jde se rychle zorientovat. Brzy přejde práce do krve, naučíte se plně využít každý akční bod, ale také počítat s rezervou pro případ nečekané návštěvy na poslední chvíli. Kolem desátého dne jsem měl pocit, že nemám šanci vše dokončit. Dokonce ještě chybělo nalézt několik lokací pro výkopy. Ale díky vyšším zisků jsem si pořídil tréninkový kurz, který dost pomohl efektivitě pracovníků. Poslední den jsem tak už nevěděl co se zbývajícími body. Hraní hezky odsýpalo, první týden byl spíše o seznamování a průzkumu prostoru, druhý už celkem rutinní práce. Rozhodně jde o zajímavý titul a jsem rád, že jsem ho nevynechal.
jvempire
Red