V pořadí již čtvrtý díl ze série Europa Universalis nás opět zavádí do doby, již nám učitelé dějepisu ve školách představili jako novověk. Když hra začíná, píše se rok 1444 - blíží se konec stoleté války, pád Cařihradu, Jindřich Plavec vysílá první lodě podél Afriky, knihtisk brzy zaplaví Evropu literaturou. Na konci, v roce 1820 již existují Spojené státy americké, Velká Británie ovládá Indii, rozpadlo se španělské impérium, mimoevropské velmoci neskutečně zaostaly.
Hráč má možnost si v intervalu, vymezeném těmito letopočty, vybrat jakýkoliv v dané době existující stát a změnit historii k obrazu svému. Vzhledem k období se klade důraz na postupný technologický rozvoj, zaostávání nezápadních zemí, náboženskou reformaci, objevitelské cesty a kolonizaci, samozřejmostí je diplomacie, obchod, daně, budování infrastruktury a válčení. Vedení války se dle zvyklostí série opět omezuje na pohyby armád po mapě světa, jejich najímání a údržbu, střet probíhá automaticky při setkání nepřátel v jedné provincii.
Od předchozího dílu série, počítaje i datadisky, doznala Europa Universalis IV řady změn, které lze na omezeném prostoru jen těžko všechny vyjmenovat. Přebudován byl systém diplomacie, který nyní umožňuje vytváření útočných koalicí zaměřených proti konkrétnímu státu, vytváření nároků na sousední provincie, vztahy mezi státy mají mnohem větší setrvačnost apod. Nyní máte k dispozici jen několik málo obchodníků, kteří jsou umístěni v jednom obchodním centru až do odvolání. Diplomaté fungují obdobně. Plní buď dlouhodobější či jednorázové akce. Pokud jsou všichni na delší misi a potřebujete jednat s dalším státem, máte je k dispozici. Musíte je však z delší mise odvolat a zhruba týden počkat na jejich návrat.
K dalším změnám patří eliminace posuvníků, oddělení vědeckého pokroku a stability státu od financí, zavedení tzv. národních ideí (modifikují řadu parametrů), které jsou pro významnější státy unikátní, takže vedou k odlišnému průběhu hry. Činí z Anglie námořní mocnost, ze Španělska mocnost koloniální, z Ruska východního obra. I České království připadalo vývojářům dosti významné na to, aby mělo svá unika: vozovou hradbu, Pražská kompaktáta, český nacionalismus či Majestát náboženské svobody.
Něco pro deskovkové megalomany. Fox in the Box se přidal ke kampani za dotisk a nové rozšíření pro deskovou verzi Europa Universalis: The Price of Power a to konkrétně v podobě české verze pro původní Deluxe edici. Takže za 180€ může být vaše. :-) Zde unboxing přímo od lišky té deluxe edice
Pro vytvoření české verze je stanoven počet 150 podporovatelů a ke čtvrtku jich bylo 111. A prý pokud by se to vyšvihlo na 200, tak by se přidala i lokalizace toho nejnovějšího rozšíření Defying Destiny.
Pro: propracovanost herních systémů, znovuhratelnost, množství možností
Proti: bugy, některé mechaniky, proniknout do hry není žádný med, některá DLC jsou prakticky nutnost