Komentáře

Crown of the Ivory King je tretie, posledné DLC do Dark Souls II. Odohráva sa celé vlastne v obrovskom kláštornom meste Eleum Loyce, kde je všadeprítomný sneh a mráz. Tento prídavok pridáva do hry 3 nové bossfighty (2 povinné a 1 nepovinný) a veľa nových protivníkov a zbraní. Budete čeliť viacerým verziám zmrznutých rytierov, ľadovým, večne blúdiacim kňažkám, akýmsi malým ostnatým ježkom (pripomínajúcim slávneho Sonica zo Segy... :), ľadovým psom alebo podivným tvorom, ktorí kúzlia...

Takisto pridáva 3 nové oblasti... Okrem hlavnej oblasti samotného mesta, pred ktorým sa objavíte, je tu akási dominantná katedrála, pod ktorou sídli finálny boss celého DLC a tzv. Frozen Frigid Outskirts čo je vlastne akési predmestie, ktoré je ale už úplné zničené zimou. V ňom neustále zúri snehová víchrica a narazíte v ňom okrem pár malých ruín domov aj na asi jeden z najťažších Dark Souls II bossfightov, ktorý je našťastie ale nepovinný. Ja sám som na tom "bossfighte" zomrel veľa krát, kým som ho zvládol. Aj samotná cesta k bossovi bola ešte horšia. Po ceste na mňa stále útočili akýsi otravný mraziví soby, ktorý boli veľmi nepríjemní.

Tento mrazivý prídavok do DS II. je ale celkom originálny. Opustené, prázdne ale obrovské budovy v meste majú výbornú atmosféru a po "horúcom a spálenom" druhom DLC je to príjemné ochladenie. Tzv. "bossfighty" ale nepatria v rámci série Dark Souls k tomu najlepšiemu a tá nepovinná oblasť dokonca patrí k tomu najhoršie nadizajnovanému, čo tvorcovia From Software vôbec vytvorili.. Ale celkovo je tento prídavok dobrý. Doporučujem pre každého fanúšika pôvodnej hry.

Pro: Nové zmrznuté oblasti, ktoré zatial v sérii Dark Souls neboli (okrem zasneženej pevnosti v obraze v DS1) , noví protivníci a zbrane)

Proti: Nevydarená a odfláknutá lokácia Frozen Frigid Outskirts

U všech předchozích rozšíření prvního i druhého dílu Dark Souls jsem v prvním odstavci vytýkal, že není zrovna snadné se do nové oblasti dostat. Třetí DLC druhého dílu tento trend konečně mění, protože do nové lokace je možné se podívat prostřednictvím teleportu ve svatyni stojící na cestě k Drangleic Castle, po které se hráč během hlavní linky musí vydat. Navíc není potřeba žádný speciální klíč.

A první okamžiky nabízejí originální zážitek. Vidím bílou mlhu, tak jsem natěšený, jak se hned poperu s prvním bossem. Ale chyba lávky, tygřík je tak trochu neviditelný, takže jsem prakticky bez šance. Tak jsem si místo toho prošel celou novou velkou oblast, jejíž game design se velmi povedl. Obzvlášť v kombinaci s tím, že později dojde k rozmrazení ledů a tím se oblasti ještě značně rozšíří. Nepřátelé pak nabízí všehochuť, od rytířů, kouzelníků, golemů, zombíků až po ledové ježečky s podobnými útoky jako nenávidění kostlivci v kolech a taky dojde na pár bossů ze základní hry.

To bossové jsou opět jiná liga. I po zviditelnění mi tygr Aava dělal značné problémy a souboje na blízko se mi s ním nakonec protáhly hodně přes hodinu. Zlatý Darklurker. Další dva nepovinní mazlíčci jsou naštěstí o něco lehčí, ale jejich porážka se mi taky časově protáhla. Tentokrát za to mohla oblast Frigid Outskirts, kterou považuji za nejpitomější oblast z celé série Dark Souls. Každý pokus mi tak trval klidně přes čtvrt hodinu jen proto, aby mě nakonec sejmul po cestě další pitomý kůň nebo jsem se dostal k tygrům s několika málo estusy a ty už mi na vítězství nestačily. Finální Ivory King také přináší originální zážitek, protože se na mou stranu mohou přidat zachránění rytíři, kteří mohou pomoct především s jeho předvojem. Tento boss fight se hodně povedl.

I poslední DLC je tedy povedené. Hodně jsem si oblíbil design hlavní oblasti, ale ta Frigid Outskirts je fakt za trest. Boss fighty jsou opět velmi náročné, což se u Dark Souls očekává.