Príbeh Scraplandu nás zavedie na pomerne netradičnú lokalitu v rámci počítačového hrania - dostaneme sa do futuristického mesta plného robotov na mŕtvej planéte. Rovnako netradičná je aj naša hlavna postava, robot D-Tritus, ktorý práve prichádza na svojej medziplanetárnej motorke na Scraplandu, aby si tu našiel džob. Ten mu je pridelený obdivuhodne rýchlo (a pritom aj roboti poznajú pojem byrokracia) a tak sa stáva reportérom miestneho plátku. Jeho prvý úlovok do novín má byť rozhovor s najvyšším predstaviteľom robotickej cirkvi. Ako to však už v hrách chodí, nič nemôže byť také, ako sa zdá a príbeh sa nám teda niekoľkokrát zamotá viac či menej predvídateľnými zvratmi.
Napriek tomu, že sa jedná prevažne o arkádovitú akciu v meste plnom rozličných hypervozítok a krikľavých neónových farieb. D-Tritus sám nie je až tak akčná postava, jeho základnou schopnosťou, ktorú nadobudne, je možnosť premeny na iného robota, ktorého stretne a následne využitie jeho špeciálnych schopností. Toto všetko z pohľadu tretej osoby už vo vyššie spomínanej optimistickofuturistickej, farebne sýtej, vizuálnej štylizácií.
Veľkú úlohu majú spomínané vozítka, jedná sa o rakety rôznych tvarov a vlastností a D-Tritus ich môže časom získavať a vylepšovať ich vlastnosti a vzhľad. Týchto ľodí môže mať niekoľko na rozdielne účely: napríklad jednu malú a rýchlu na hyperzávody a inú veľkú a pomalú, ale po zuby ozbrojenú a riadne odolnú voči zbrania, pretože v tejto hre sa bojuje najmä v týchto lodiach. Samotných súťažných disciplín je niekoľko a to buď v rámci hlavného príbehu, alebo sú nezáväzného, vedlajšieho charakteru. Toto dáva hre dojem robotického GTA (nič iné na planéte a v meste nežije) kde sa hráč môže voľne pohybovať a len tak si prípadne jazdiť. Oproti GTA však mesto nie je vôbec rozlahlé a aj možností je menej.
Príbeh Scraplandu nás zavedie na pomerne netradičnú lokalitu v rámci počítačového hrania - dostaneme sa do futuristického mesta plného robotov na mŕtvej planéte. Hlavnou postavou je robot D-Tritus, práve prichádzajúci na svojej medziplanetárnej motorke na Scrapland, aby sa tu zamestnal. Ten mu je pridelený obdivuhodne rýchlo a on sa tak sa stáva reportérom miestnych novín. Jeho prvým zadaním je rozhovor s najvyšším predstaviteľom robotickej cirkvi. Ako to však už v hrách chodí, nič nemôže byť také, ako sa zdá a príbeh sa nám teda niekoľkokrát zamotá viac či menej predvídateľnými zvratmi.
Hrateľnostne sa jedná prevažne o arkádovitú akciu v krikľavom neónovom meste plnom rozličných vznášadiel, rakiet. D-Tritus sám o sebe nie je až tak akčnou postavou - jeho základnou schopnosťou je možnosť premeny na iného robota, ktorého stretne a na následne využitie jeho špeciálnych schopností. Toto všetko z pohľadu tretej osoby už vo vyššie spomínanej optimistickofuturistickej a farebne sýtej vizuálnej štylizácií.
Veľkú úlohu majú už spomínané vozidlá. jedná sa o rakety rôznych tvarov a veľkostí. D-Tritus ich môže časom získavať a vylepšovať ich vlastnosti a vzhľad. Týchto ľodí môže mať niekoľko na rozdielne účely: napríklad jednu malú a rýchlu na hyperzávody a inú veľkú a pomalú, ale po zuby ozbrojenú a riadne odolnú voči zbraniam. Boj v Scraplande totiž prebieha predovšetkým medzi loďami. Závodov a súťažných disciplín je niekoľko a to buď v rámci hlavného príbehu, alebo sú nezáväzného, vedľajšieho charakteru. To vytvára dojem robotického GTA (nič iné na planéte a v meste nežije), kde sa hráč môže voľne pohybovať a len tak si prípadne jazdiť. Oproti GTA sérii však mesto Scrapland ponúka menej oblastí a možností.