Odehrál jsem toto dílo od začátku až do konce ve své celistvosti a skvěle se bavil! Takto by bylo možné popsat First Light v jedné větě. Pojďme si však o "této problematice" povědět trochu více.
Hned jakmile tuto hříčku spustíme a zhlédneme první záběry prologu, který je pojat podobně jako ve filmových bondovkách nám bude jasné, že jde o velkolepě pojatou hru na úrovni filmů. Já osobně bohužel nemůžu příliš srovnávat. Rád bych si nějakou starší bondovku zahrál, ale Gamepass kvůli tomu kupovat nebudu a uvidíme jestli ještě něco ze starších bondovek vyjde ofiko.
Tedy, graficky a hlavně esteticky je vše nanejvýše v pořádku. First Light je v tomto směru pojat velmi obdobně jako Craigovy bondovky. Tedy skvěle! Craigovy bondovky jsou některé lepší. Jiné horší, ale estetickou stránku mají všechny naprosto vypiplanou. No jenže First Light boduje i scénáristicky a bude partřit k těm lepším bondovkám!
Asi se dá popsat dobře jako minisérie. První tři hodiny tvoří vlastně tutoriál, ale přitom už sledujeme příběh začínajícího 007. Patricka Gibsona popíšu jenom krátce, protože to vůbec není třeba rozebírat dlouho. Po zkušenosti s Craigem, který se mi na plakáťě nejprve nezdál, a pak byl samozřejmě skvělý už jsem pochyboval mnohem mené, že vyberou špatně. No a to je vlastně celé. Je výborný:).
Po třech hodinách hraní dojde na první "ostrou akci" 00. Nečekjme však od této chvíle jen akční nářez. Bond vyšetřuje a sbírá důkazy. Hledá cesty, odposlouchává a herně jde leckdy o herní prvky známe ze série Arkham, nebo L. A. Noire. Prosím vás Uncharted jsem nehrál, takže herní prvky těžko porovnám, ale z toho co já hrál tak mi řada situací připoměla Jedi Fallen Order, nebo Outlaws (SW Outlaws). Tedy, hodně skáčeme, lezeme a procházíme úzkými průrvami:).
Když dojde na akci, tak je vždycky málo náboju a je třeba obratně zbírat zbraně protivníků. Lékárny nejsou a jde o klasické když ti obrazovka zešdne. Skryj se:).
Už jsem tu v diskuzi psal, že vlastně jediné co bych hře já osobně vytknul je i to co Gman zmiňoval. Málo honiček. Auta jsou tam několikrát představena a člověk si říka: aha za chvíli dojde na správny car chase, výborně! Ne vždy tomu tak ale je. Jedna situace na konci hry mě vyloženě zklamala. K dispozici je bond auto s raketometem a kulometem, ale použijeme jej jen v podzemí. Na druhou stranu, ale dostaneme řadu jiných "chases" (více neprozradím). Autoři se zkrátka nechtěli opakovat.
A co jednotlivé lokace? Jistě se ptáte. Vážení, naprostá bomba. Cestujeme po světě a každá štace je boží, přesně tak jak tomu má ve správné bondovce, nebo Blade Runneru 2049 být. Boží je i Webbova Trump tower v Londýně. Estetikou dost připomíná Robocopa. No prostě lahoda:). I bond girls už jsou s dnešními technickými možnostmi krásně vymodelované, takže všchno v pořádku. Řada herních lokací je takovým nini sandboxem trochu jak v sérii Mass Effect (nemám teď lepší přirovnání), a tady vidím prostor pro další díly. Bylo by fajn kdybychom příště dostali několik menších open worldů jako třeba v Arkham Knight.
K samotnému příběhu se konkrétněji vyjadřovat nebudu. Ať si jej každý vychutná sám. Snad jen, že je vyprávěný stylem Mafia, tedy cutscény a přechod do hry očekávejte v tomto duchu.
Do hry byly zahrnuty i něktré RPG prvky, ale naštěstí žádné levlování. Spíše více možností v konverzacích. Možnost splnit úkol mnoha způsoby, atd.
Ve hře jsou i tzv. virtual challenges, které se mi chce přirovnat ke zběsilé jízdě v Mafii:). To jsem zatím pořádně nehrál:) To přirovnání totiž sedí i z hlediska celkového pocitu ze hry. Je to takový ten typ hry jako třeba Half Life 2, nebo Deus Ex, Wolfenstein: New Order u které víte, že jste jí nehráli naposledy a bude vás to bavit i znovu. Tady se sluší říci, že jsem volil story mode. Nechtěl jsem si kazit příběh tím, že se někde zaseknu. Nicméně další dvě obtížnosti plánuji zkusit.
Co říct závěrem? Je to bomba! Určitě nehraju naposledy a doufám, že bude další! Je to tak dobré, že jestli bude DLC tak jsem si ho možná i schopen koupit po vydání za plnou cenu. To jsem zatím nidky neudělal. Celková herní doba byla nakonec 17h.
Feidias
Pro: Bude patřit k těm lepším bondovkám. Jestli k těm nejlepším ještě nedokážu říct, ale myslím, že jo.
Proti: Ocenil bych vícero "car chases".