Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Herní výzva 2016

Nemáte co hrát? Nebo naopak toho máte tolik, že nevíte, čím začít? Chcete pomoct s výběrem her na tento rok? A máte rádi výzvy? Samozřejmě že máte, jsme totiž na Databázi her, a každá hra je taková malá výzva. Proto tu pro vás mám Herní výzvu 2016.

Nebudu zastírat, že inspirací této akce je Čtenářská výzva 2016 webu Databáze knih. A abych nebyl lynčován jako drzý plagiátor, tak jsem oslovil Daniela Fialu, autora a provozovatele Databáze knih, s prosbou, zda by mu nevadilo, když se pokusím tento nápad okopírovat a zorganizovat zde. Dan žádná autorská práva na takovou akci nevlastní, a podobné akce se konají i jinde, takže samozřejmě souhlasil a popřál nám hodně štěstí. Takže tedy k věci.



Herní výzva bude probíhat následovně. Vaším úkolem bude v průběhu roku 2016 rozehrát a dohrát deset her. Většinou se při každoročním bilancování počet dohraných her u místních uživatelů pohybuje mezi 20-30, takže deset by neměl být takový problém a mělo by zbýt dostatek místa pro vaše další herní plány. Pro splnění výzvy pak platí následující pravidla.

● Každá z těchto her musí splnit kritéria jedné z níže vypsaných kategorií. Jedna kategorie = jedna hra, takže nelze jednou hrou splnit dvě či více kategorií. Pokud hra spadá do více kategorií, je tedy nutné si vybrat, na kterou z kategorií ji použiji.
● Hraní hry byste měli zahájit až v roce 2016 (hry rozehrané v lednu, před zveřejněním článku lze samozřejmě započítat) a dokončit do 31.12.2016.
● Herní platforma je libovolná, takže i hraní na konzoli, tabletu nebo mobilu, či něčem obskurnějším se počítá a samozřejmě není nutné všech deset her odehrát na jedné platformě. Ale pokud chcete, je to na vás.
● Hry není nutné hrát ve stejném pořadí, v jakém jsou vypsány kategorie.
● Za úspěšné splnění výzvy v jednotlivých kategoriích je považováno:
- Dohrání hlavní příběhové linky (na jakoukoliv obtížnost).
- Dohrání alespoň jedné kampaně, sezóny apod., pokud je kampaní ve hře více.
- Pokud hra nemá jasný konec, považujte výzvu za splněnou po odehrání 10 hodin čisté hrací doby.

A teď už asi to nejzajímavější a to jsou vypsané kategorie her.

1. Hra, jejíž název začíná na stejné písmeno jako vaše přezdívka na DH. Kdo má nestandardní přezdívku a má problém najít hru, může ve výjimečném případě použít druhé či další použitelné písmeno své přezdívky.


2. Hra vydaná v roce 2016. Tedy hra, která na zvolené platformě vyjde od 1.1.2016 do 31.12.2016. Ale nezapomeňte, že výzvu je potřeba dokončit do 31.12.2016.


3. Jedna ze 100 nejlépe hodnocených her na DH. Jde samozřejmě o reprezentativní hodnocení (tedy to barevné), šedé hry se nezapočítávají.


4. Hra od českého vývojářského studia. Studio by tedy mělo mít své sídlo v ČR. Tedy ne indické, kde na vrátnici pracuje jeden Čech.


5. Hra dohraná za jediný den. Ano, od začátku do konce je potřeba hru začít a dohrát v jeden jediný kalendářní den.


6. Oblíbená hra vašeho dětství/mládí. Tedy to, co jste kdysi dávno hráli a máte na to fajn vzpomínky, tak si to teď dáte celé znovu.


7. Hra z vašeho nejméně oblíbeného herního žánru. Specifikaci žánru ponechávám na vás, zda se odpíchnete od primárních žánrů na DH, nebo budete specifičtější. Jde o to, zkusit dohrát hru z žánru, který bych si normálně nevybral.


8. Hra z kategorie Freeware. Hra by měla být freeware od svého vzniku. Tedy placené hry, co byly následně uvolněny jako freeware, se nepočítají. Free-to-play tituly také nebrat, mělo by jít čistě o nekomerční produkt.


9. Hra vydaná nejpozději v roce 2006 (tedy stará 10 let a více). Datum vydání by mělo respektovat vámi zvolenou platformu, takže nelze si zvolit např. konzolovku, jejíž PC verze vyšla teprve nedávno, a hrát ji na PC. Stejně tak HD remake a různé Enhanced verze (pokud nejsou staré 10 let) se nepočítají.


10. Hra, která je u daného vývojářského studia jejich prvotinou. Tedy první vydaná hra daného studia, měl by to být skutečně ten nejstarší kousek těchto vývojářů. U pouze přejmenovaných studií, by bylo čistější hrát tedy první hru, kterou dané studio vydalo pod původním názvem.



No a co za to? Dobrý pocit, dámy a pánové. Nikdo plnění vaší výzvy hlídat ani kontrolovat nebude. Je jen na vás, jak obtížnou cestu si zvolíte, jak dlouhé či krátké hry si vyberete a jak féroví budete sami k sobě.

Přeji všem příjemnou zábavu. A samozřejmě se nebojte o své dojmy, plány, vítězství či prohry podělit jak v diskuzi pod článkem, tak v diskuzích obecných, až článek zapadne v propadlišti dějin.

Crash
Pozn. Memphis: Pokud se průběh výzvy rozhodnete veřejně reportovat ve vašem uživatelském profilu, napište do diskuze pod článkem zmínku o jejím přijetí - ty nejaktivnější z vás na konci roku odměníme DH body a možná i něčím navíc. :) Bude-li o výzvu zájem, můžeme pro její evidenci na příští rok připravit nějaké systémovější řešení, podobně jako mají na Databázi knih. Přeji spoustu zábavy při plnění!

EDIT (15. 1. 2016): Pokud se rozhodnete výzvu přijmout, zaregistrujte se do speciálního dokumentu, kde budou evidováni všichni účastníci - stačí připsat svou přezdívku a odkaz na profil na konec seznamu:



Zároveň si výzvu můžete modifikovat (a ztížit) dvěma způsoby:

Hard mod: "Kromě bodu č. 6 se bude jednat o hry, které jsem doposud nedohrál."
Comment mod: "Ke každé dohrané hře v rámci výzvy napíšu komentář."

EDIT (16. 3. 2016): Upřesnění pravidel od Crashe: http://dbher.cz/bp5311 a http://dbher.cz/bp5532

Diskuze ke článku

@Garion (05.01.2017 10:54): JJ, ty máš pěkný report :) Já jsem taky psal průběh, i když zdaleka ne tak detailní, ale vždycky jsem to po dohrání té konkrétní hry smazal, protože mi přišlo, že to stejně nikdo nečte. Možná letos to tam nechám až do konce :)
@Crash (05.01.2017 10:28): Já asi Memphisovi psát ani nebudu, udělám si to jako neoficiálně do profilu třeba.

A Outforce (nechci být prudič) bys mu podle mě nemohl odpustit, jelikož přímo ve výzvě bod 10 je doslova uvedeno "U pouze přejmenovaných studií, by bylo čistější hrát tedy první hru, kterou dané studio vydalo pod původním názvem." ve spojení s tvým upřesněním z 12. 1. 2016 - "Kat. 10. - Vývojářským studiem je samozřejmě myšlen i jeden jediný vývojář soukromník či amatér. U přejmenovaných studií by se měla hrát prvotina vydaná pod původním jménem studia."
@Fatality (05.01.2017 09:44): OK já budu rád, když se toho ujmeš, nějak na tohle necítím tu správnou motivaci a musel bych se nutit. Jen se pro jistotu zeptej Memphise jestli fakt něco náhodou nemá připraveno. Ale co jsme si tak psali během přípravy nové výzvy, tak to spíš vypadalo, že nestíhá, takže asi ne.

@Fatality (05.01.2017 07:31): No to fakt Gordon nějak nezmákl, to The Outforce, bych mu ještě odpustil, protože tam je to studio uvedeno ještě pod jiným jménem jako O3 Games, ale Starbreeze ještě před Riddickem vydali Enclave, a je to uvedeno jak na Wiki, tak i zde v popisu vývojáře.
Tak žádný vyhodnocující článek připravený nemám, sice mě taky napadlo, že by se něco takového mohlo připravit, ale nějak jsem nevěděl co tam psát.
Splněno, všechny komentáře napsány, a dokonce i hru z mládí jsem vybral tak aby spadala i do Hardmodu! ..like a pro.

Crashovi patří díky, doplnil jsem si herní vzdělání a zabrousil i do žánrů, které kvuli nedostatku času většinou ignoruji.
Výzva hotova. Ze začátku roku jsem si hrál podle chuti a říkal si, že někdy v říjnu mrknu na případné resty. Na začátku prosince jsem věděl, že výzvu nedokončím :) Naštěstí jsem měl poslední 2 týdny roku dovolenou a mohl tak dokončit poslední 4 body. A skončil právě teď. Ještě jsem si zbytečně nechal k dobru 8 hodin :D Super akce, příští rok se opět zúčastním a budu to brát zodpovědněji, abych měl klidné Vánoce ;)
Prave jsem doklepl Tobyho a mam taky splneno. Nakonec jsem trochu cheatoval a prohodil hry, abych to stihl. Bude nejaky vyhodnocovaci clanek?
SPLNĚNO! Byl to krásný herní rok!

Škoda, že už není venku další, začal bych hned zítra!
Uf, výzva tesne splnená.
Nakoniec som jednu z hier nedohral ale iba ukončil po cca. 11 hodinách (Ski or Die).
Tak to vypadá, že skončím s bilancí 9/10. Trapas :) Snad budu příští rok úspěšnější. Jsem zvědavý, s čím se vytasíte tentokrát :)
Oznamuji splnění Herní výzvy 2016.
Splněn komplet mód Hard a Comment.
V rámci výzvy dohráno celkem 17 her.
Alternativní Doom výzva splněna na 90%. V bodu Nejméně oblíbené hry jsem nedohrál Doom The Roguelike. Hráno celkem asi 2 hodiny, což kritéria splnění Výzvy nesplńuje, ale již se s rogue like žánrem nechci piplat.
Uvažoval jsem ještě o dohrání Duke Nukem 3D: Anniversary Edition a ještě další hry zvládnuté za jeden den (na mysli jsem měl DuckTales: Remastered), ale již jsem nestihl a nebudu to dále hrotit.
Ale i tak jsem se svým výkonem spokojen a budu se těšit, co nám Crash připraví na příští rok :-)




Crashy, k čemu je v tom google excelu ten giveway přesně? Já že ho mám i na svém řádku.
Ja uz se na to vyflaknul par mesicu zpatky, kdyz uz bylo jasne, ze potrebnou motivaci ke hrani uz letos nenajdu (spousta lidi vyuzije zimy a hnusneho pocasi ke hrani her, me takove pocasi bere motivaci k jakekoli cinnosti). Nakonec jen pet z deseti. Nic moc no. Presto je Herni vyzva skvelou veci. Motivovalo me to k tomu znovu dat sanci Gothic hram (u kterych jsem se nakonec hodne bavil) nebo Red Alert 2 (strategie me znovu chytly a dohral jsem pak jeste Tiberium Wars a Red Alert 3). Jsem zvedavy, s jakymi kategoriemi Crash pristi rok prijde.
Hlásím splněnou výzvu i s comment a hard modem!

Teda ale DH by chtěla nové a mladé uživatele, protože ta TOP 100 tady je šílenost. :D Samé staré vykopávky co jsou pro takového casuala jako já skoro nehratelné. No nakonec byla mou poslední hrou South Park: The Stick of Truth, ale že mi dalo zabarat něco vybrat.
Tak Herní výzva 2016 včetně Hard a Comment modu splněna. jako poslední jsem dohrál hru ze třetí kategorie Batman: Arkham Asylum. Moc času už mi nezbývalo, ale dal jsem to. Vybral jsem si hry, které jsem si stejně chtěl zahrát, až na sedmou kategorii samozřejmě, takže jsem se u plnění perfektně bavil. Jsem rád, že to Crash okopčil z databáze knih a převedl na hry. Už teď se těším na příští rok.
@Eru (29.11.2016 10:56): Prokrastinace u Herní výzvy mě fakt rozesmála. :D Ale jinak taky chápu a rozumné rozhodnutí, výzva má být hlavně for fun (snad jedině kromě té jedné trpitelské kategorie), rozhodně se tím člověk nemá trápit. Já vzdal takhle čtenářskou výzvu na Databázi knih, protože to prostě už nestíhám.

@PavelU (01.12.2016 17:12): @jvempire (06.12.2016 07:42): Gratuluji ke splnění. :)

@Walome (29.11.2016 13:21): @Kwoky (30.11.2016 08:57): Tak šup šup, Walome tu poslední hru dá v pohodě, a Kwoky to má pěkně povinně, ať ti ten prosinec trochu zavařím. (však ty víš za co). :D
Výzvu jsem dokončil už v říjnu, ale teprve teď jsem se dostal k tomu něco napsat. Nejprve chci poděkovat Crashovi, za její přípravu a realizaci. Největší problém byla nakonec hra vydaná v roce 2016. Naopak jsem si moc užil oblíbenou hru dětství a hru vydanou před rokem 2006. Leebigh mě inspiroval svoji variantou Doom výzvy, kterou mám hotovou až na neoblíbený žánr - super nápad také děkuji. Pokud bude výzva i na příští rok, určitě se zúčasním. Hlavně se nesmím v půlce roku zaseknou u nějakého MMO.
Mám to splněné :) Bod č. 7 jsem sice dal trošku nečestně, protože to za RPG nepovažuji, ale budiž :) Taky ale tyhle rubačky moc nehraji, furt je mám hraný nejmíň. A bez herní výzvy bych nejspíše letos Dark Messiah asi nehrál. Super akce, report nechám linknutý u mě v profilu.
Teda chtěl jsem vzdát, ale kurnik, chybí mi už jen tři hry, tak se asi hecnu. Bohužel jsou to ty nejdelší. To bude prosinec :)
@Eru (29.11.2016 10:56): Jo o chápu, to pak nemá smysl. U mě to mělo přesně opačný efekt, nakoplo mě to a i jsem rozehrál hry mimo výzvu a užil si je. A zbývá mi už jen jedna.
Vzdáno.

Nebaví mě to a prokrastinuji. Tzn. mám hry, které hrát chci, ale nehraji je z obavy, že bych pak nestihl herní výzvu. Pak mám hry do výzvy, ale moc je nehraji, protože mě moc nebaví a ani nelákají. A kdybych si mermomocí našel nějaké superkrátké hry, jen abych se vešel do zbývajících kategorií, tak bych pak na sebe nebyl hrdý. Proto dělám něco úplně jiného, což nesprospívá ani jednomu. Takže výzvu vzdávám a jdu hrát to, co skutečně chci.

To co mi výzva dala, bylo rozehrání a dohrání The Talos Principle, která se mi moc líbila, i když jsem často proklínal její obtížnost. Líbila se mi natolik, že ji teď dávám v giveawayi, určeném pouze pro čtenáře této diskuze.

The Talos Principle ---> giveaway
Takže poslušně hlásím, že i já jsem si splnil Herní výzvu, včetně Hard módu a komentářů. A teď honem na přípravu výzvy na další rok. ;-)
@Walome (19.11.2016 16:17): World Racing 2, Wolfenstein 3D. Z mnou dohraných na tvé písmeno :)

Mně dělá problém nejmíň oblíbený žánr. Dark Messsiah jsem zvolil jen kvůli těm RPG prvkům, ať už je to jakkoli.
Kdy bude zveřejněna výzva na příští rok? Že bych si pomalu nachystal plán :)

U mě to možná nedopadne, Botanicula mě těžce nebaví a chybí mi ještě hra od "W", Witchera 3 nestihnu, Wiggles taky ne a nic jiného moc není, ještě jsem neprošel hry se členem, páč ty se tady blbě hledaj.
@Crash (11.11.2016 08:31): Vďaka :)
Bola to celkom pohoda a 10 hier sa dá pekne rozplánovať na obdobie celého roka. Teoreticky by som ju mohol mať splnenú už na konci marca, ale to by som asi bol za veľkého exota :D
Tak jsem si chtel odpocinout od hrani wowka a odskrtnout si neco z herni vyzvy - tak jsem hledal a hledal a nakonec nasel, ale to hledani zabralo delsi dobu, nez samotne dohrani :-P

Passage

Takze 7/10 a momentalne hledam neco z roku 2016...
Takže výzva oficiálne splnená a uznaná aj najvyšším headmasterom. Veľa šťastia ostatným :)
Tak Herní výzva 2016 splněna. Uff...

DONE 1. Stejné písmeno jako nick - King's Bounty: Warriors of the North
DONE 2. 2016 - Doom
DONE 3. TOP 100 - Witcher 3
DONE 4. CZ - Botanicula
DONE 5. Jeden den - Karateka
DONE 6. Hra z dětství - Mortal Kombat 3
DONE 7. Neoblíbený žánr - Rocket League
DONE 8. Freeware - Save the Date
DONE 9. Víc jak 10 let stará - Gabriel Knight 2
DONE 10. Prvotina vývojářů - Ori and the Blind Forest
Tak Herná Výzva 2016 vo verzii Hard mod + Comment mod kompletne splnená! :)
Ještě gothic a mám vyhráno na hardcore mod... jen doufám že to není hra na měsíc... :D
@rikuhahl (14.10.2016 08:00): riziko podnikání :D

Je to tak. No mně zbývají 4, přičemž většinu víkendu do konce roku mám už zabitejch, a jak se znám, v zimě mám medvědí spánek, takže přijedu domů z práce a jsem totálně tuhej.

Poslední nadějí jsou Vánoce, ačkoli moc dovči mi už nezbylo. No anebo to nějak vošulit a zvolit snadno dohratelný hry, ale to se mi nechce.
Tak jsem zjistil, že Beyond Good & Evil není v TOP 100. Moje nervy... vážně mám obavy, že to nestihnu a to mi chybí 2 hry. :D
Já už asi dva měsíce mám 9/10 a čekám na vhodnou volnou sobotu, abych si zopákl Metal Gear Solid (kat. 6), do konce roku to určitě stihnu :) Dotaz - nepsané pravidlo giveaway po úspěšném splnění výzvy platí?
To já už budu mít hotovo, jen už není taková chuť, ale ono to přijde... :)
@PavelU (01.10.2016 02:13): Ano linky zlobí na databázi už několik dní, nevím, zda se na tom pracuje, každopádně je to nahlášeno. Ale přišel jsem na to, že se to dá obejít při použití nezkráceného odkazu (dbher.cz se musí nahradit databaze-her.cz) takže tady máš snad fungující linky: Upřesnění pravidel 1 a Upřesnění pravidel 2. Článek sám nemohu editovat, tak snad to takto zatím stačí.

@musa (01.10.2016 11:59): Sorry, za pozdní reakci, přehlídl jsem tvůj dotaz. Epizody se počítají jako samostatné hry, ale zvláště tam, kde jsou epizody krátké, bych se snažil najít nějakou jinou hru do výzvy a nebo zahrát celou sérii. Jinak bylo to už zmíněno v Upřesnění pravidel č. 1 (na konci). :)
Jak je to s epizodickym hranim. Pocita se odehrana epizoda, kdyz uz jsou k dispozici vsechny? A co situace, kdy je vydana jen prvni epizoda a dalsi zatim nejsou k dispozici?
Škoda, že jsem se registroval až dnes. Něco takového jsem dlouho hledal a měl jen ve své hlavě. Doufám, že taková výzva bude platit i ve 2017. Bylo by to fajn. Teď už to přecejen nestihnu, když je skoro konec roku :)
@Crash (12.09.2016 14:25): Díky a samozřejmě nevadí, že jsem dohrál OTTD "navíc", stejné bych většinu těch her hrál i bez výzvy. Spíš jsem si ulevil nad tím, že pořádně nečtu diskuzi a vyberu si zrovna tu co byla jmenovitě zmíněna mezi zakázanými :)

Mimochodem mě napadlo projít si hry co jsem dohrál loni a vyšlo mi, že bych z letošní výzvy splnil 8/10, za předpokladu že by dvojka platila pro rok 2015. Nesplnil bych pouze sedmičku a osmičku.
@Psyx (08.08.2016 18:08): Nějak jsem to tu delší dobu nesledoval, tak dodatečně gratuluji ke splnění. Ten OpenTTD mě mrzí, ale vidím, že si to nahradil Finding Idunem, což je cajk a OTTD je supr hra, tak to snad nevadilo, že byla navíc. :)

@Red (03.08.2016 17:07): Tak jak si to vyřešil s tou sedmičkou? Máš tam pro každou kategorii víc her, a to Spáleniště tam vidím několikrát, tak nevím jestli ti to vyjde tak, abys každou kategorii splnil pokaždé jinou hrou (viz. hned první pravidlo v článku). ;-)
Splněno, nešlo to úplně podle představ, ale znáte to, nic nejde podle plánu, a když už jde, tak jen do určitého bodu.

1, Pixel Heroes: Byte & Magic hra od Pé, nenechal jsem se zmást počtem možností a vybral si správně (70%)
2, Dungelot : Shattered Lands měl tu být druhý Shadow Warrior, jenže jsem si při čekání nevědomky odNikoval takto (50%)
3, Batman: Arkham City netopýr z top100 na DH (80%)
4, Machinarium česká hra, Amanita, když měl vyjít ten třetí Samorost (60%)
5, A Story About My Uncle dohráno během jednoho dne, herní čas necelé 4 hodiny (55%)
6, Heroes of Might and Magic II: The Price of Loyalty oprášil jsem datadisk co mi chyběl projít (75%)
7, Conflict: FreeSpace - The Great War co mi paměť sahá, první vesmírný simulátor, co jsem dokončil (50%)
8, OpenTTD nejlépe hodnocený freeware na DH (70%)
9, Serious Sam II hra vydaná před 2006, i když o chlupy na zátylku (80%)
10, Battlepaths první hra studia Key17 Games, aspoň doufám (60%)


Časově nejnáročnější byla asi jednička a šestka. Sedmička, které jsem se bál nejvíc, nakonec celkem šla, hrál jsem jen na normal, tak obtížnost nebyla takový problém, jen jsem se v tom vesmíru a nastaveních trochu ztrácel. Člověk tam celou hodinu lítá naslepo vesmírem a hledá poslední skupinku nepřátel a pak zjistí, že se dá jednou klávesou zvýšit dosah radaru, ehm.