Před sto tisíci lety žila na Zemi dávná civilizace. Ovšem přišla doba ledová a aby tato civilizace přežila, tak se rozhodla Zemi opustit a našla nový domov na planetě Xevious. Část této civilizace zůstala i přes kruté podmínky na Zemi a později se stala předky našeho lidstva, jak ho známe dnes. Uběhlo mnoho let a rasa Xevianů se rozhodla vrátit na planetu Zemi a převzít nad ní nadvládu.
Jedná se o vertikálně scrollující akční arkádovou hru, ve které hráč ovládá vesmírnou loď nazvanou Solvalou a jeho cílem je zastavit rasu Xevianů před obsazením naší Země. Zasazení hry ovšem není ve vesmírném prostoru, jak je běžné u těchto arkádových her, ale nad povrchem planety Země. Proto nepřátelé nejsou hrozbou pouze v podobě jiných lodích, ale jsou přítomni i na zemi v podobě věží. Hráč je vybaven dvěma typy zbraní. Jedna střílí projektily na vzdušné nepřátele, zatímco ta druhá shazuje bomby na nepřátele na zemi.
Hra má celkem 16 úrovní a s postupem hráče ve hře se zvyšuje i její obtížnost, kdy jsou nepřátelé nahrazováni silnějšími typy. Xevious vyšel na řadu platforem a krom výše zmíněných se dočkala portů i na japonskou řadu počítačů typu PC-88 či PC-98 nebo také na řadu Sharp MZ-80B/2000/2500 a Sharp X1.