Komentáře

Po dohrání všech kampaní ve verzi 1.2.1 musím říct, že mě Widelands docela nadchla. Na první pohled působí nenápadně, jen jako trochu upravený Settlers II, ale jakmile se do ní člověk ponoří, objeví propracovaný systém budování a správy ekonomiky. Bavilo mě sledovat, jak se moje osada postupně rozrůstá, jak se propojují výrobní řetězce, a jak důležitá je každá cesta, každé skladiště nebo správně umístěná budova. Hraní vyžaduje trpělivost, některé mise jsou dost dlouhé, zvláště v pozdějších kampaních.

Kampaně byly příjemně rozmanité a postupně mě seznamovaly s jednotlivými národy, které se od sebe výrazně liší. Každý má vlastní styl, budovy a díky tomu i strategii. Zvlášť si pamatuju panikaření, když začala stoupat voda a já zoufale přesouval zásoby, snažil se zachránit klíčové budovy a rychle dostavět evakuační lodě. Některé mise mě opravdu potrápily, ale vše je férové a po dohrání nastupuje tradiční radost.

Co mě také zaujalo, je velké množství budov, které hra nabízí. Každá má svůj účel a zapadá do širšího systému, což vytváří pocit, že budujete celkem fungující společnost. To podtrhuje i docela zajímavý příběh. Rozhodně plánuju Widelands sledovat a pokračovat v osudech jednotlivých národů. Odehrál jsem i tři samostatné mise za Amazoňany, ale jen na nejnižší obtížnost a kvůli Open Source Klubu. Samostatné mise mě tolik nebaví. Grafika je sice jednoduchá, ale přehledná a funkční, a zvukový doprovod příjemně dotváří atmosféru. Celkově mám z Widelands velmi pozitivní dojem – je to hra, ke které se člověk rád vrátí, když má chuť na něco klidnějšího, ale zároveň dostatečně komplexního a strategicky náročného. Pokud máte rádi budovatelské strategie, určitě doporučuji vyzkoušet. Hra obsahuje i češtinu, ale není kompletní, nejnovější obsah přeložen není.