Herní výzva č. 5 - Zase práce!
Jak jenom začít? Skvělý příběh v nedokonalé hře?
To není to pravé ořechové...
Autoři se netají tím, že jejich inspirací pro hru je legendární Mafia nebo GTA. Na hře je to vidět. Jedná se o hru s otevřeným světem, kde nechybí živé ulice, autorádio, spousta vozidel, destruktivní prostředí, volnost při pohybu městem, minihry. Vzali to nejlepší co výše zmíněné série her mají a splácali to dohromady v pěkných Bratislavských kulisách. Ve hře uvidíme i navštívíme řadu legendárních budov, včetně těch dnes již neexistujících.
Nejlepší vlastností hry je jednoznačně příběh založený podle skutečných událostí, které se v okrese Bratislava staly v 90 letech minulého století. Hráč se vžije do role tajného policisty Milana, který svou práci kryje řízením taxíku. Postupně odkryje různé zkorumpované politiky, je svědkem několika zrad a celý příběh pěkně uteče (zhruba za 8 hodin). Jednotlivé mise jsou originální a hráč se nenudí. Příběh doplňují minihry a nepovinné mise, které známe z výše uvedených her. Čili je zde možnost taxikařit, vozit balíky nebo noviny, sbírat auta do výkupu nebo rybaření. Vše je celkem fajn zpracováno.
Vozový park je za mě opravdu luxusní. Spousta legendárních vozidel, která jezdí i dnes po silnicích. Nechybí tady Škoda 120, Felicie (tehdy horká novinka), nebo různá západní vozidla typu Peugeot nebo BMW. Samozřejmě vozy nejsou licencované, takže BMW = DBW nebo Škoda = Smola – docela vkusný název :)
U zbraní už to není taková hitparáda. Z každé kategorie je pouze jedna zbraň. Máme tu jednu pistoli, jeden samopal, jednu sniperku... Což je škoda.
Toť vše bych hodnotil 80%. Ale je tu jedno velké ale.
Optimalizace, bugy, nesplněné sliby z crowdfundingové kampaně, celkový technický stav.
Často se stává, že kolísají FPS i na výkonných sestavách. Auta zmizí těsně před hráčem, hra nezvládá vysokou rychlost. Milanko neumí plavat ani moc dobře skákat a prostě se zasekne. Milanko neumí vystoupit z auta převrácené na bok. V jednom případě se automaticky portne pod texturu (takže pod herní svět, na mostech pod most). V druhé případě se portne lehce nad auto a při dopadu se zraní. Milanko má zvláštní systém zranění. Někdy přežije těžké nehody bez úhony a někdy ublíží i náraz do značky. A na závěr – Milanko neumí plavat. Jednoduše pod vodou projde.
Nesplnění slibu z crowdfundingové kampaně beru jako plivnutí do tváře všem podporovatelům, kteří si připlatili za jeden z cílů. Jedná se o předposlední cíl, který sliboval funkční MHD. Funkční v tom, že Milan může řídit tramvaje, trolejbusy a autobusy. Tyto vozidla měly jezdit na svých linkách. Také se může stát revizorem s možností rozdávat pokuty.
Ani jedno ve hře není... Tramvaje po mapě jezdí jen jako kulisa. Autobus po mapě nejezdí vůbec, ale je možné si nějaký ukrást. Ve hře je pouze Karosa. V předběžném přístupu byl i Ikarus ale ten zmizel. A trolejbusy chybí úplně.
Ve hře je možnost rychlého cestování pomocí tragicky zpracované železnice. Ani blbý vlak nikde nepotkáte, když nepočítám několik odstavených nákladních vagonů na nádraží nebo v přístavu.
Poslední, co musím zmínit je policie. Ta je tady nejspíše omylem. Zločiny jim nevadí. Můžete před nimi srazit lidi autem ale pozor, byť na malinký ťukanec do jejich auta. To okamžitě tasí zbraně a střílí jak šílení. Policie se vás nesnaží zadržet nebo udělit pokutu. Hned střílejí a zbavit se jich není jen tak, protože se furt skriptují všude možně. Jediná možnost je použít telefonní budku. A to klidně i před poldou co to do vás šije olovem z brokovnice. Trochu zvláštní na to, že jste jedním z nich.
Jsem zvědav, jestli hra dostane ještě nějakou péči v podobě update a opravy chyb. Plná hra měla vyjít ještě loni, a nakonec ji vydali po roce od EA verze. Hru můžu doporučit všem nenáročným hráčům. Příběh i ježdění si asi užijete ale budete trpět záplavě chyb a dropujicích FPS.
Jak jenom začít? Skvělý příběh v nedokonalé hře?
To není to pravé ořechové...
Toť vše bych hodnotil 80%. Ale je tu jedno velké ale.
Pro: Hvězdný dabing, humor a narážky na slovenské i zahraniční hvězdy a osobnosti. Živé město, herní prostředí, vozový park.
Proti: Bugy, optimalizace, nesplněné cíle z crowdfundingové kampaně, FPS dropy, málo zbraní, policie, plavání.