The Lone Ranger je akční adventura vydaná v roce 1991 pro konzoli Nintendo Entertainment System (NES). Hra je inspirována stejnojmenným fiktivním hrdinou z westernového seriálu a komiksů.
Hráč se ujímá role osamělého jezdce (Lone Ranger), který cestuje napříč Divokým západem s cílem dopadnout zločince Butche Cavendishe a jeho gang. Hra kombinuje několik různých herních stylů, včetně pohledu shora, bočních plošinových úrovní a sekvencí z pohledu první osoby.
Ve fázích s pohledem shora se hráč pohybuje po otevřených oblastech, kde interaguje s obyvateli měst, získává informace a kupuje munici. Boj probíhá jak v těchto otevřených oblastech, tak v akčních úrovních, kde se hra přepíná do bočního pohledu. Některé sekce přecházejí do pohledu z první osoby, kde hráč zaměřuje a střílí na nepřátele ve stylu lehkých rail shooter her.
Hráč postupně plní úkoly, sbírá předměty a odkrývá nové lokace, přičemž musí strategicky hospodařit se svou municí a penězi. K dispozici má různé zbraně, včetně revolveru, a možnost jízdy na koni pro rychlejší přesun mezi místy. Děj se odehrává v několika různých prostředích typických pro western, jako jsou města, doly, vlaky a pouštní oblasti.
Hra klade důraz na průzkum, souboje a interakce s postavami, přičemž hráč postupně rozplétá příběh a pronásleduje hlavního padoucha.
Tohle mám v plánu zahrát od doby, co jsem viděl Let's Play od @Vyrida: někdy před 150 lety… teď jak tu vidim ty stovky, tak to musim už fakt napravit. V dětství mě žlutá kazetka s tímhle minula bohužel. :)