Serious Duke je další z těch fanouškovských projektů dělaných z čiré vůle a z lásky k oblíbené značce. Duke to neměl za posledních 20 let vůbec jednoduché. Poslední povedenou hrou ze série bych považoval Duke Nukem: Manhattan Project z roku 2002. A pokud opominu pár obskurních spin-offů pro konzole, posledním přírůstkem do série byl z pekla vyvržený Duke Nukem Forever. Serious Duke je jakousi náplastí na mou zklamanou duši. Nejenom že velice umně skládá hold legendě, ale zároveň dává na zřetel, jak by asi Duke Nukem Forever vypadal, kdyby nebyl 15 let vyprcáván kokotporátním zmrdexem.
S ohledem na fakt, že na projektu pracoval převážně jeden člověk, dostane se vám opravdu úctyhodné kvality, která může konkurovat těm nejlepším fanouškovským projektům. Levely obsahují původní design, ale zároveň byly poměrně značně a chytře rozšířeny, což mě velmi příjemně překvapilo. Střelba do nepřátel má grády, akce má spád, nejsou zde hluchá místa. Hraje se a vypadá to lépe než Duke Forever.
Našel jsem tu pár vizuálních bugů a AI občas zcela vytuhne a jen tak neaktivně čučí. Cutscény působí spíše úsměvně a poslední boss fight je až moc velký bullet sponge. Zkrátka je vidět, že to nedělal tucet profíků s prachama od vydavatelů za zadkem.
Jak se říká: „drobné nedostatky jsou znakem poctivé práce“ a Serious Duke je poctivý a sympatický kus práce. Ať už jste fanda originálu, ať se vám Forever líbil nebo ne. Myslím, že zde budou všichni „dukáči“ velmi spokojeni. Já tedy byl.
pajmič
Garret