V alternativní verzi roku 2000 se státy kontinentální Evropy spojily v jediný federální celek zvaný Pan-Europa, supervelmoc zmítanou hospodářským úpadkem a společenským rozkladem. Hráč se v ní ujímá role příslušníka Evropské federální policie a člena Psycho Patrol, zvláštní jednotky, jejímž úkolem je vyhledávat a likvidovat takzvané psychohazardy, nakažlivé psychické jevy, které v lidech probouzejí zločinné a podvratné myšlenky. Pod vedením velitele Lorenza Viscontiho jednotka navenek hlásá nenásilné řešení zločinu, v praxi má ovšem prakticky neomezenou pravomoc sáhnout po smrtící síle.
Jde v pořadí o druhou hru finského samostatného vývojáře Villeho Kallia pod značkou Consumer Softproducts a jen tématicky navazuje na kultovní brutální střílečku Cruelty Squad z roku 2021. Žánrově míchá vypjatou taktickou akci z pohledu první osoby s prvky immersive sim, RPG a detektivního pátrání. Hráč má k dispozici také široce upravitelného mecha zvaného V-Stalker, mezi nímž a bojem po vlastních hráč plynule přepíná.
Pohon mu i části zbraní dodává orgon, sexualizovaná životní energie, kterou ve skutečnosti pseudovědecky popsal psychoanalytik Wilhelm Reich a kterou hra ve svém světě bere jako vědecky prokázanou. Reich je tu ctěn jako přední vědec a jeho učení utváří jak státní správu Pan-Europy, tak kriminologii, na níž stojí celý lov na psychohazardy. Kdo četl Reichovu Masovou psychologii fašismu, bude ve světě Pan-Europy jako doma.
Psycho Patrol R vyšel v předběžném přístupu na platformě Steam v březnu 2025 pro PC.
Už v rané předběžné verzi loni to byl pro mě žhavý kandidát na hru roku, letos mě čeká ještě dohrát druhý update. Po dlouhé době něco, co si zaslouží komentář!