Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 vychází z populární karetní hry Magic: The Gathering. Nejedná se však o první převedení do počítačového či konzolového světa, nýbrž je následovníkem vcelku populárního Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers, které vyšlo v roce 2010.
Základní principy hry zůstávají stejné jako v původní karetní hře. Hráči začínají s balíčkem karet, který obsahuje země (jež jsou zdrojem po sesílání kouzel, či tzv. mana) a kouzla samotná. Kouzlením se rozumí vyvolávání různých příšer, či bojových pomocníků, až po sesílání pomocných, zraňujících či tzv. kouzel s okamžitým efektem. Cílem hry je porazit svého oponenta snížením jeho zdraví na 0. Hra je tahová, takže hráč má dostatek času si promyslet každý krok svého kola.
Autoři si pro nás připravili tři základní kampaně. První dvě kampaně jsou založeny na karetních duelech a úspěšné pokoření oponenta vás posune k dalšímu. Třetí kampaň je novinkou této hry a jedná se o tzv. Archenemy souboj, ve kterém se spojíte s dvěma dalšími spoluhráči (v singleplayeru jsou ovládány počítačem) proti jednomu, o něco silnějšímu oponentu. Každá kampaň má 11 duelů a navíc byly přidány tzv. karetní rébusy (puzzles), ve kterých jste postaveni řekněme do pozice prohrávajícího hráče a vaším úkolem je najít způsob, jak tento stav přeměnit ve váš prospěch. Jedná se zpravidla o velmi dobře promyšlené situace, které vám ukáží neuvěřitelnou škálu možností této karetní hry. Oproti dílu z roku 2010 zde se musíte k rébusům "probojovat" přes oponenty v kampani.
V multiplayeru máte na výběr hned z několika možností. Můžete vyzvat hráče na duel, nebo tzv. kooperativní mód, kde hrají proti sobě dvě dvojice hráčů, nebo free-for-all mód, ve kterém jsou čtyři hráči proti sobě navzájem. A v neposlední řadě už výše zmiňovaný Archenemy mód, ve kterém se trojice hráčů spojí proti výrazně silnějšímu oponentovi (ten je vždy, i v multiplayeru, řízen počítačem).
V první kampani příběhu si porážením oponentů otevíráte nadefinované balíčky, s kterými můžete později hrát. Každým úspěšným vítězstvím (ať už v singleplayeru, či multiplayeru) odemykáte kartu balíčku, s kterým hrajete. Každý předdefinovaný balíček má 16 uzamčených karet, které se pochopitelně vyplatí odemknout.
A to nás dostává i k dalšímu vylepšení oproti předchozí verzi a to je tzv. deck manager, neboli správce balíčku. Zde si můžete prohlédnout nejen, jaké karty jsou pro vás ještě uzamčeny, ale můžete si i upravit balíček, s kterým se chystáte hrát.