Islands of the Caliph je old-school krokovací RPG vyvedené v retro grafice a uzpůsobené pro ovládání výhradně skrz klávesnici ve stylu dungeonů z osmdesátých a devadesátých let. Hra se vychází z klasických titulů jako Might & Magic, Questron nebo Alternate Reality.
Hráče zavede do otevřeného světa složeného z ostrovů, mezi nimiž se postava dopravuje lodí. Svět samotný se nechal inspirovat Blízkým východem, muslimským spiritismem a foklórem. Se svým hrdinou tak hráči objevují arabský svět složený z venkovních oblastí, měst i zatuchlých dungeonů, plní úkoly, řeší hádanky a hledají poklady. Zároveň se střetávají z mnoha potvorami v realtimových soubojích, proti nimž mají k dispozici řadu různých zbraní a štítů. Ty okupují místo v inventáři spolu s pro dobrodruha nutným proviantem a lze je za peníze odprodat. Svým počínáním se hráči mohou dobrat k několika možným koncům a na základě toho buď dojdou duchovního osvícení nebo přivedou zkázu na sebe i celé souostroví.
Tak tohle je ryze orientálně laděný dungeon s úžasnou pixel artovou grafikou vystihující atmosféru naprosto dokonale. Herní systém staví ovšem na naprosto jednoduchém konceptu jdoucího snad do časů dungeon crawleru typu Bloodwych, ovládá se to jen pár klávesami, ovládání myši chybí, jde to do jednoduchosti skoro až k FPS například sběrem předmětů, který proběhne automaticky tím, že jím člověk projde. Interakce s prostředím je však vcelku slušná, je třeba obchodovat, získávat lepší výbavu a hlavně různými předměty a klíči odemykat postupně po různu po ostrovech rozházené uzamčené lokace. Nejvíce mi to snad připadá, jakoby někdo udělal nějakou starší Zeldu ve stylu dungeon. Na jednoduchou hříčku to má až příliš propracovanou grafiku a prostředí, na epickou záležitost typu Lands of Lore to má zase až příliš jednoduchý koncept. Důležitá je ovšem zábava a už se od toho nemůžu dva dny odtrhnout :-)