Kovboj Fenimore Fillmore se podruhé stává hlavním hrdinou humorné adventury. Zatímco se dříve honil za třemi lebkami toltéků, nyní se dostává do sporu farmářů s nemilosrdným rančerem Starekem, který se nezastaví před ničím, aby získal půdu patřící farmářům. Fenimore se rozhodne, že v tom farmáře nenechá a pomůže jim. Je už takový dobrák a především doufá, že tak zapůsobí na krásnou Rhiannon, Starekovu neteř, která nesouhlasí s jednáním svého strýčka.
The Westerner je plně ve 3D grafice. Hráč se přesouvá mezi několika lokacemi na koni, kterého je potřeba pravidelně krmit mrkvemi. Ty je především nutné pěstovat zaléváním záhonků. Nechybí ani nějaká ta střelecká minihra, jinak se ale jedná o klasickou point and click adventuru. U nás vyšla hra kompletně nadabovaná v češtině.