Tak já hrál pár let hanspaulku a sport samotný mám taky rád. Tak nějak vím že Sparta a Slavia hrají předkola LM, kde jsou a jaký mají sestavy to nevím. Kdyby se do skupiny dostali, možná se ze zajímavosti na nějaký zápas podívám.

A tak z toho pohledu mi ve hrách právě celkem jedno co mám za hráče a co je licencovaný, protože ty současný dresy a hráče neznám. Mně stačí když ve hře můžu dělat narážečky, dělat průniky, uličky, kličky a střílet. A potěší mě nejvíc nějaký hráč z minulosti, třeba jsem měl Maradonu a bylo mi jedno, že byl v jednom týmu s Dembelem a a Gerrardem:)
@Red (20.08.2024 08:43): Také jsem fotbalem zhnusen, před časem jsem si udělal čistku sportovních zpráv, jak mě fotbal s*al, a těžil jsem z toho dokonce i při aktuální olympiádě, z níž jsem neviděl ani minutu, jupí, svoboda.

Nicméně fotbal jako hru samotnou rád mám, proto jsem hledal nějakou zábavnou simulaci. Ale od EA objevu Ultimate Team a dodatečného milkování hráčů jako produktu se už něčeho takového asi jen tak nedočkáme.
@Red (20.08.2024 08:43): Na stránkách www.fifacz.com jsem působil jako uživatel Jooky. S posledním odstavcem se víc než shodnu. Fotbal víceméně nesleduji co skončilo MS 2018 a co jsem přestal hrát venkovní futsal.
Už před dvaceti lety jsem stahoval Czech Super Patch jak pro FIFA tak pro PES. Taky jsem byl součástí modderské komunity www.fifacz.com, i když pouze jako fotbalový expert. Pamatuju si jak si pod mým Zidanem pro PES strhla diskuze jestli mu zvýšit jumping a snížit heading nebo naopak:D
Tehdy spolu s fotbalovými manažery jsem to bral i jako inspiraci pro úpravy soupisek pro Sensible World of Soccer. To vůbec nechápu jak se tehdy udělala licence pro Albánii po Fiji nebo to bylo celý na černo a tolerovaný, protože to byly pixely:)

Každopádně můj vztah k vrcholovému fotbalu se vyzráním stal víceméně negativním. Možná kdyby se nám nám dařilo stejně jako před těmi dvaceti lety tak bych tu komerci nějak překousával dýl. Teď mnohem radši než ligu mistrů sleduju ženský fotbal nebo MS v ragby:)
@Adieu (19.08.2024 19:49): PES byl vždy ochuzený o licence. Ale PC hráči byli privilegovaní možností si stáhnout fanouškovské aktualizace soupisek. V tomto exceloval portál PesEdit.com, zejména někdy kolem roku 2010.
@DEU (19.08.2024 19:10): Většinově ty licence mají za ty roky EA Sports, světový mistrák tedy ne, od chvíle, co jim FIFA vyhlásila válku, neboť EA odmítlo těm mafiánům platit navyšující se výkupné. Aktuálně má EA velkou výhodu proti všem konkurentům, neboť má vybudovanou širokou licenční síť jako Odula pavučinu. FIFA chce vlastní hru, ale naráží na realitu, každopádně UEFA je podčástí FIFA, takže předpokládám, že do budoucna bude ohledně licencí UEFA soutěží jako je Liga mistrů záležet na tom, s kým potáhne kšefty don Čeferin a spol.

Konami má proti tomu jen holé kosti a jede způsobem výhradních licencí individuálních klubů, především z Itálie, řekl bych. Ale protože do těch svých patetických licencí cpou taky prachy, chtějí je zpět skrze ten Ultimate Team model, jenž se ekonomicky tak královsky vyplatil FIFA sérii. To make a long story short: je to všechno pěknej humáč.
[neexistující komentář]: Koukám, že z virtuálního fotbalu se stala pračka na peníze skrz vituální, pro mě odjakživa absolutně nezajímavou, soutěž. Pro mě byly vždy na prvním místě turnaje LM, MS, ME, případně i kvalifikace.
@Adieu (18.08.2024 21:50): Já už si na to úplně nevzpomínám, ale co mi přišlo nejvíc bizarní bylo, žes měl nějakou výzvu/achivementy za koučování, což znamenalo že jsem se koukal na zprávy a vedle se to hrálo samo... to asi vysvětluje ty hodiny :)
[neexistující komentář]: Hmm, takže je to vlastně extrémně realistický simulátor skutečného fotbalu, včetně "pay to win" mechanismů? :)
@Red (18.08.2024 20:44): Já bych si za kvalitní fotbal se zábavnými a tradičními herními módy klidně zaplatil, naopak principielně odmítám mikrotransakce a že je celá tahle hra zaměřená na tu jejich zcela arbitrární obdobu FUT, je pro mě neakceptovatelné. Kdyby vedle toho nabízela i něco jiného, jako single režim kariéry nebo obdobu fifáckých Seasons v onlinu, a měl bych pořádnou volbu toho, co a s kým hrát, byl bych shovívavější.
[neexistující komentář]: Na druhou stranu, já už bych si asi žádný fotbal nekoupil. Tady to mám zadarmo, zavzpomínal jsem si na starý časy a strávil u toho neuvěřitelných 114h.  Jenom si teda nejsem jistý, jak se liší 24 od 21. Hrál jsem to v době vydání 21 kdy na to všichni nadávali, no docela tam tehdy dobří hráči pršeli.
Nedá se tam nějak zapnout, abych mohl označit nebo spíš přepnout jen toho hráče za kterýho chci hrát. Já vím že se to dělá tím levým tlačítkem na Xboxu. Oni se jakoby označují automaticky. Hra se mi teprve ještě stahuje, ale už jsem měl možnost to spustit a je to dost divný to hrát s tou automatikou. Až se hra stáhne, tak až se dostanu do menu, tak to snad bude někde v nastavení.