Komentáře

• PS5 80
Parádní rozšíření již tak obsahově natřískané hry. Od roku 2020 jsem až na třetího Witchera neutopil v žádné hře tolik hodin jako právně v Age of Mythology: Retold a značný podíl na tom má právě dvojice povedených rozšíření.

Heavenly Spear se mi líbilo asi ještě o malinko víc než již tak velmi solidní Immortal Pillars. Opět jsme se dočkali nové kampaně, která je k mé radosti o něco delší. I příběh mi přišel zábavnější a v japonských jménech se orientuje podstatně lépe v než těch čínských. Na druhou stranu, i kampaň japonské frakce trpí slabým scénářem a repliky postav nezřídka balancují na hraně trapnosti. Stejně jako v předchozím případě, se nová kampaň takřka výhradně omezuje na střety Japonců s Japonci, což je trochu škoda.

Za nový národ se hraje dobře a zejména mýtické jednotky se povedly. Úplně mi ale nesedl způsob získávání přízně pomocí budování svatyň, které je třeba obsadit kněžkou Miko. Občas mi kněžky nečině postávaly někde v rohu a hra na jejich nečinnost na rozdíl od vesničanů bohužel neupozorní.

S DLC jsem se ke hře vrátil cca po 3/4 roce a nově na mě tak čekal i mód Gauntlet s náhodně generovanou soustavou misí. Obtížnost je bohužel zoufale nevyvážená. Hrál jsem na Hard a prakticky až do posledního střetnutí nebyl problém si s AI poradit bez potíží. V poslední 1v3 misi jsem ale vždycky dostal beznadějně na prdel. Při snížení obtížnosti je však hra směšně jednoduchá a AI zdánlivě nedělá vůbec nic, než že sem tam vycvičí jednoho pitomce, se kterým poté postává u hranic zabraného území. Mód mě tak nakonec zabavil jen na pár hodin. Dané výtky však se samotným rozšířením Heavenly Spear prakticky nesouvisí a náplň kampaně samotné mi i po stránce obtížnosti přišla zdařilá.

Do hry se nyní chystají Aztékové a dle oficiálního vyjádření má jít o nejambicióznější rozšíření. Předchozí kampaně přinesly hodiny opravdu fajn zábavy a já se tak těším vlastně víc, než na některé plnohodnotné vydání nových her. Snad se dočkáme i na PS5, kde hra bohužel širší herní publikum zjevně neoslovila.

Pro: Nová frakce opět vlévá hře krev do žil; dobrá kampaň s vyšším počtem misí; zdařilé mýtické jednotky

Proti: Způsob získávání přízně u Japonců mi úplně nesedl; opět slabší scénář kampaně