Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Poke 53280

Německo
Založeno 2001, zrušeno 2012
Poke pochází z řeči programátorů počítačů Commodore C64, kterým lze provádět změny v ukládací paměti adresového prostoru C64. Konkrétní příkaz Poke 53280 změní barevný rámeček displeje obrazovky na bílou.

Poke 53280 bylo německé nezávislé studio, tedy spíše nezávislé uskupení vývojářů, které založili Heiko Kalista a Jörg Winterstein. Později se připojil Thomas Schreiter a Michael Matzka. Poke 53280 byli odkojeni hrami na počítačích C64 (odtud název studia) a tvořili hry na PC, jejichž původ však sahá k jejich milovaným Commodorům a Amigám.

První hrou byla arkáda Takatis (2003), která je remakem klasické hry Katakis (1988) od Manfreda Trenze a Factor 5. V tomtéž roce byla na webu vývojářů uveřejněna další freewarová arkáda Space Invasion, jejímž vzorem je Space Invaders. Další v pořadí byla International 64k-rate, která je pro změnu remakem International Karate Plus z počítačů Amiga a C64. Nejznámější hrou z dílny Poke 53280 se ovšem stal Hurrican (2007), remake téměř kultovní klasické arkády Turrican. Rok 2011 se pak stává rokem vydání adventurní arkády Jaques Roque, která se stala první komerčně distribuovanou hrou v historii studia (vydání se ujali gamefruit UG).

Heiko Kalista studio opustil již dříve a zakotvil u Ubisoftu. Pokračovatelem a nástupnickým studiem se stalo Winterworks, které si sám řídí Jörg Winterstein a pokračuje v kariéře profesionálního herního vývojáře. Winterworks také vlastní práva na všechny hry Poke 53280.