Píše se rok 2049 a lidstvo kvůli nesmírnému znečištění planety opouští Zemi, aby si ve vesmíru pro sebe našlo nový a čistý domov. Na Zemi zůstávají pouze Orboti, mechanické stroje, které zde odstraňují znečištění a připravují podmínky pro návrat lidí. Jeden z Orbotů je omylem připojen k jaderné střele a zešílí. Warhead, jak si začne říkat, se prohlásí vládcem Země a všechny Orboty přiměje začít vyrábět zbraně a připravovat se tak na návrat lidí a jejich vyhubení. Vectorman, jediný Orbot, který Warheadem není ovlivněn, se vydává proti všem strojům a nakonec i proti jejich samotnému vůdci, aby zachránil lidský druh.
Vectorman je 2D akční plošinovka s předrenderovanými 3D postavami, kde hráč jako Vectorman zachraňuje lidstvo a na znečištěné Zemi bojuje proti ostatním Orbotům. Přitom může měnit svou formu, ze základní robotické podoby umí transformovat do akvatické formy pro snadnější pohyb pod vodou. Hra obsahuje 16 úrovní a Vectorman v nich vystřídá několik typů futuristických zbraní, včetně bomb nebo plazmových zbraní.
Hra byla vydána již v roce 1995 pro konzole Sega Megadrive/Genesis, na PC se dostala až v roce 2010 a je distribuována digitálními službami.