Komentáře

• PS5 90
The Plucky Squire je vlastne rozprávka a to doslova. Jedná sa o hlavného hrdinu detskej knižky, ktorý bojuje proti zlému kúzelníkovi. Takto jednoducho podané to môže celé znieť nudne ale opak bol pravdou.

Od prvej minúty som bola nadšená nápadom s meta presahom. Kombinácia 2D a 3D bola vizuálne krásna, celé to plynule prechádzalo z jednej formy do druhej a ja som mala chuť skúšať každé nové prostredie. Ovládanie bolo príjemne jednoduché, postavičky boli síce klišoidné ale napriek tomu veľmi roztomilé a pasovali do prostredia hry.

Hra bola rozdelená do kapitol a každá z nich priniesla nové gadgety, ktoré spestrili hrateľnosť a otvorili priestor pre nové hádanky. Každá kapitola bola popretkávaná malými easter eggmi ( hlavne sa mi páčila časť s podotknutím na slávnych maliarov a ich diela) a dokonca pridali vývojári (vo forme malých collectiblov) aj maľby z tvorby hry.

Ale nie všetko bolo úplne dokonalé. Extra prvky ako napr. otáčanie/naklánanie strán knihy priniesli super nápad, len škoda, že sa nedali využívať všade. Pôsobilo to ako niečo, čo by si zaslúžilo väčší priestor. Myslím, že by tak mohlo vzniknúť viac, možno aj nepovinných, rébusov. To isté platí aj o vymieňaní slov na stránkach kníh. To mi pripomenulo scribblenauts. Tam by sa dalo vyhrať o niečo viac.

Jednoduchosť hry mi chvíľami pripadala až prílišná a neustále nápovedy ma trochu vytrhávali z pocitu objavovania. Viem, že je to asi skôr hra pre deti a tá náročnosť tomu teda musí zodpovedať. Nečakala som žiadnu hru typu The Witness ale neustále poznámky o tom, čo musí hráč urobiť, by sa mohli vynechať.

Posledným nedostatkom bola nemožnosť backtrekingu. Aj keď sa v knihe dá listovať, ide to len vrámci kapitoly a ak sa vám stalo, že ste nezískali collectible v tej prechádzajúcej, tak sme nemali možnosť sa vrátiť späť a museli ste si zahrať danú kapitolu odznova.

Napriek týmto nedostatkom som si Plucky Squire užila. Krásny nápad, vtipné postavy a pekné prepojenie 2D/3D ma držali pri hre až do konca.