Sniper Killer

17.10.2024
1 hodnocení Platformy

Retro hororová akční adventura z pohledu první osoby. Hra střídá dvě role: jako „Sniper Killer“ sledujete cíle přes hledí pušky a využíváte tmu, vzdálenost a kryt, zatímco v kůži detektiva Comardyho pročesáváte místa činů, sbíráte důkazy a skládáte motivy. Stylizace vychází z PS1/80s estetiky i true-crime thrillerů a děj vás provede od městských uliček po karneval.

Hratelnost kombinuje odstřelovačské pasáže, plížení a průzkum lokací s jednoduchou investigativní vrstvou (získávání indicií, jejich propojení).

Diskuze ke hře

Doposud o hře nikdo nediskutoval.

• PC 85
Na Sniper Killera jsem se velmi těšil, jelikož pochází od studia, které doručilo velmi zábavný žánrový kousek s prvky gialla s názvem Bloodwash. Ten i přes místy až přílišnou snahu zavděčit se streamerům - což se projevovalo nadužíváním lekaček a tropů typických pro levnější horory ze Steamu - dokázal nabídnout zábavný hororově-komediální zážitek, který se nebál ani brutality.

Sniper Killer ale od pohledu vyzařoval trochu jinou atmosféru a já nevěřil, že by se mělo jednat jen o obyčejný simulátor sériového vraha se sniperkou. Samozřejmě tomu tak není. Jde o narativní horor se silným příklonem k hororové komedii a opět s prvky gialla, tentokrát ale v mnohem vybroušenější formě než u předchozích her studia. Příběh sleduje snipera, který je údajně vládním agentem plnícím rozkazy a likvidujícím nebezpečné cíle. Brzy ale zjišťujeme, že to nemusí být tak úplně pravda, jelikož hra velmi chytře střídá perspektivy. Dostanete se tak do kůže oběti, vraha i detektiva, který vraždy vyšetřuje.

Díky tomu děj neskutečně odsýpá a během zhruba tří hodin herní doby jde podle mě o poctivý žánrový kousek. Nechybí zvraty, zábavné dialogy, které jsou skvěle nadabované a mají příjemný béčkový feeling, ani povedená práce s atmosférou. Také tu jsou lekačky typické pro toto studio, tentokrát ale dávkované mnohem chytřeji.

Samotná hratelnost je klasická narativní adventura bez puzzlů. Prozkoumáváte lokace a prokecáváte postavy. K tomu se přidává několik jednoduchých sniperovacích pasáží, ve kterých musíte zlikvidovat zadaný cíl. I přes jejich prvotní jednoduchost se ale postupně ztěžují a dvě z nich mi přišly opravdu dobře vymyšlené. Pořád je ale potřeba mít na paměti, že jde především o adventuru. Tyto pasáže mě přesto bavily a fungovaly jako příjemné zpestření, s výjimkou poslední chaotické přestřelky s jakýmsi pseudo-bossem. Ta působí zbytečně zmatečně a při neúspěchu musíte opakovat všechny etapy.

Vizuál je pak klasicky PS1/80s styl, který skvěle sedí ke špinavé atmosféře a hororovému retro vibru. Obličeje postav složené z extrémně zazoomovaných a nekvalitních fotografií mi navíc přijdou jednoduše skvělé.

Pro fanoušky komediálních hororových žánrovek je Sniper Killer povinnost a zároveň zatím nejvybroušenější hra od Black Eyed Priest. Jsem hodně zvědavý, co přinese Skinfreak .

Pro: Příběh, dabing, atmosféra, humor, gore

Proti: Finále s bossem, pro někoho jendoduché střelecké mise s horším ai nepřátel