SÆLIG je nezávislá počítačová hra, která kombinuje strategii, simulaci, RPG prvky, obchodování a management. Ocitnete se v anglosaském království Wessex během temného období raného středověku. Vaším cílem není svět zachraňovat, ale postarat se o svůj rod – překonat výzvy, hromadit bohatství a budovat dědictví pro další generace. Koncept je podobný jako v Europa 1400: The Guild.
Hra nabízí obrovskou svobodu – je možné být rolník, řemeslník, lovec, politik nebo třeba kriminálník. Hra se snaží simulovat reálný život, tudíž NPC mají své životy, rodí se, umírají, pracují, ve světě jsou sezóny, počasí, nemoci, požáry a mnoho dalších dynamických prvků.
Hra se nachází již delší dobu ve fázi předběžného přístupu. Vývojář ale upozorňuje, že hra je "žijící projekt" - neexistuje jednotný konec nebo definitivní design. Aktualizace jsou pravidelné a přináší opravy, vylepšení a nové funkce.
Kdo má rád sérii The Guild a hledá podobnou hru v novějším kabátu, Saelig je jednoznačná volba. Je to hodně skrytý klenot, protože dozvědět se o hře je hodně o náhodě. Saelig je vývoji již 8 let, což je opravdu dost, ale vývojář (asi je sám) je hodně aktivní, dělá pravidelné updaty, na discord server píše prakticky denně a odpoví na každý dotaz. Předběžným přístupem se tedy nenechte odradit, hra je prakticky hotová, jen nemá mise nebo něco podobného, ale to nemá ani Europa 1400: The Guild.
Na začátku si vyberete postavu a středověké anglické městečko, kde budete hrát a můžeme jít na to. Je zde spousta povolání, které si můžete vybrat. Od klasického dřevorubce, přes zloděje, alchymistu a spoustu dalších. Počáteční výběr nové hry je zajímavý a dává možnost k znovuhraní. Začátky jsou vcelku krušné, obzvlášť pokud si zvolíte, že jste největší chudák, který nemá nic. V takovém případě můžete na svoji živnost (zatím) zapomenout a nezbývá vám, že nastoupit k někomu do práce. Časem si snad dost vyděláte na své vlastní hospodářství. Zaměstnáte nějaké lidi, vylepšujete si svůj krámek a už se to rozjíždí.
Je taky dobré najít si nějakou ženu a zplodit pár dětí, protože nikdo nežije věčně a nechcete, aby vaše impérium nepokračovalo. Každý člověk ve vesnici má svůj život, práci a rodinnou linii. Můžete s kýmkoli konverzovat (pokud zrovna nepracuje nebo nespí) a zvyšovat si tak s ním reputaci. Občas se také může stát, že na vaši vesnici zaútočí vikingové, což je vcelku zajímavý prvek.
Hudba je fajn, stejně tak moc pěkná grafika (pokud bereme nízkorozpočtovou hru). U ní mám drobnou výtku na noční hodiny, kdy je to takové šedavě tmavé :).
Pojďme na nějaké zápory. Ten hlavní vidím v tom, že není žádný cíl (pokud pominu steam achievementy). Prostě nic, co byste měli splnit a tím daný scénář skončil. Ačkoli každá vesnice/scénář má svůj online žebříček a pokud jste hodně dobří, dá se do něj dostat, což může být motivace. Na pár drobných bugů jsem narazil, ale nic fatálního nebo otravného. Navíc stačí napsat tvůrci na discord a on to opraví :-).
Ve výsledku naprostá spokojenost. Nečekal jsem nic, ale dávám pěkných 85%. Zabaví na dlouhé hodiny (zatím mám 50, ale ještě nekončím).
Pro: živý svět (vesnice), všechno funguje, propracované, cena
Proti: hra nemá konec, stále "jen" Early Access