Předně bych rád řekl, že na hru slyším spíš negativní věci a i když recenze jsou pozitivní tak kolem hry je zbytečně negativní a toxická aura. Nevím jestli je to tím, že lidi už opravdu nemají na práci nic lepšího než pod lupou hledat každý detail a pak s tím máchat na internetu, nebo je to prostě nějaká rádoby msta za to co Sony v poslední době provádí. Není to ani zdaleka dokonalá hra, ale to co chce dělat tak dělá dobře.
Hru bych vlastně přirovnal nejvíc k Uncharted sérii. Je to lineární příběhovka, kde chvilku sledujete filmečky, chvilku běháte a hledáte stopy nebo různé předmety, skáčete, bojujete a nakonec máte přepálenou akční sekvenci, kde někoho naháníte, nebo ovládáte motorku. Skvěle se to hraje a dobře se na to dívá. Combat je chytlaví, přehledný a můžete ho hrát klasickým stylem mačkáním dvou tlačítek, což je cesta na lehčí obtížnost, ale pokud chce člověk trošku výzvu, tak je potřeba kombinovat různě údery a komba aby se při boji Rosomák třeba vyléčil nebo nepřítele nachvilku ochromil. Řekl bych, že tvůrci celkem dobře namýchali tyhle pasáže mezi sebou, takže jsem si vlastně neřekl, ted jsem už dlouho nebojoval, nebo naopak ted jsem se přejedl combatu. Tenhle balanc funguje řekl bych dobře.
Co mě taky potěšilo byli lokace. Střídají se celkem dost a podíváme se na hodně míst. Destinace, které navštívíme vypadají nádherně a myslím, že je tvůrci dokázali dost dobře od sebe odlišit, takže se nestane, že by si člověk řekl, že je to moc monotoní. Střídají se jak města s přírodou, tak třeba futuristické laboratoře se starobylím chrámem.
Příběh je na komixovku dobře napsaný, dokáže být napínaví a na těch cca 13 hodin mě vystačil. Co je za mě na hře nejhorší jsou postavy. Pokud jste skalní fanoušci mutantů tak by vám mohlo trochu vadit, že třeba Logan je víc takový citlivý a občas je spíš takové štěňátko než nasraný věčně bručounský Wolverine. Ano i takové pasáže tu jsou, ale celkově mě připadá, že je víc takový lidský a mírnější. Záporák je super a člověk se těší až ho bude moci konečně pořádně vypráskat a Troy Baker odvedl kus dobré práce. Naopak třeba taková Jean Grey je pro mě strašně zapomenutelná s tuctovým obličejem. Nemám důvod proč si tu postavu pamatovat a vlastně bych ani nedokázal moc popsat její charakter. Nejhorší je pak tým mutantů, které zachráníte. Graficky vypadají otřesně. Nechápu jak je možné že vypadají jak postavy, které si vytvoříte v GTA V Online. Oproti, krásné grafice okolo to totálně bije do očí. Když už je hra prošpikovaná cutscénama, kde vlastně nějaký tým mutantů je, tak nechápu proč je neudělali zajimavější a nepoužili více známých postav. Je to strašně subjektivní, ale třeba u Spidermana od stejného studia, jsem si často říkal, jak jsou to super alternativy, známých postav. Doc. Octopus byl super, Kraven byl super, Hammerhead byl super. Tady bych řekl, že pokud porovnám komixi, filmy a nejaké animáky, tak v téhle hře je ta verze postav alespoň pro mně nejhorší. Což je škoda. Co není chyba hry, ale čistě můj osobní problém je herečka postavy Callisto. Je mi brutálně nesympatická a už ve Wolfenstein New Colossus to byla za mě nejhorší a nejotravnější postava. A troufám si tvrdit, že nejsem jediný kdo to takhle má s touhle herečkou. Ale jak říkám to neni chyba hry, ale čistě moje.
Ve výsledku je pro mě tuhle hru těžké hodnotit. Nedokážu jí nic moc vyčítat, a to že lidi hejtí, že je to za moc peněz málo muziky, tak to už je na každém. Ja věděl, že to je lineární bez nějakých open world věcí a s tím jsem to pořizoval. To že to někdo hejtí je prostě nesmysl. To je jako by si někdo kupoval loď a nadával, že neumí létat. Zároveň to byla hra, která mě po dlouhé době donutila zapnout PSko místo PC a dohrál jsem ji na tři posezení. Je to funkční hra, kde jsem neměl žadný velký a zásadní bug nebo propady FPS (PS5 Pro). Ale zároveň je to hra na, kterou si třeba za rok asi ani nevzpomenu a vlastně nemám důvod ji hrát někdy znovu.
Co bych ještě rád napsal je trošku zamyšlení nad tímhle typem her obecně. Vyjde Horizon dvojka, která je prostě jen větší jednička, ale ve své podstatě úplně stejná hra a všichni jsou spokojení a nadšení. To samé Ghost of Yotei. Jsou to vlastně open world hry, kterých je v dnešní době plno. Jsou to prostě Ubisoft hry. Ano ve všem lepší a o několik kroků dál, ale furt je ten princip naprosto stejný. A pak vyjde hra, která je vlastně v dnešní době open world her a souls like her už ojedinělá tím, že dostanete zážitek na pár hodin, v klidu si ho odehrajete a můžete jít dál, ale lidi s tím mají očividně problém. Mě osobně to mrzí a doufám, že se někdy dočkáme dvojky nebo případně podobně laděné hry v budoucnu. 70 % není ostuda, ale velký nadprůměr.
Vynex
TheHofi
Pro: Hratelnost, délka hry, grafika, ozvučení,
Proti: Vedlejší postavy a jejich grafika, verze postav celkově