Pokračování Horizon Zero Dawn vezme hráče do zapovězeného západu, aby tam odhalil další tajemství světa, který vývojáři pro sérii vytvořili. Světa, který ovládají nebezpečná robotická zvířata a lidstvo se znalostmi vrátilo někam do dob pravěkých a který nově zužuje podivný mor, který zabíjí vše, s čím přijde do styku.
Hlavní hrdinka Aloy, lovkyně z kmene Nora, dostane v druhém díle do vínku několik nových nástrojů a schopností, kterými může překonávat překážky a hra by tak měla být daleko otevřenější průzkumu. Kromě kotvičky nebo jakéhosi padáku je možné osedlat si i okřídlené druhy robotů. Už tak bohatou variabilitu lokací podtrhuje možnost průzkumu podvodních částí, kde zase Aloy využije dýchací masku. Na těchto nových místech se bude muset naše hrdinka vypořádat nejen s nebezpečnými živly a roboty, ale i s novými kmeny, u kterých bude jistě obtížné získat důvěru.
Mezi vedlejší aktivity patří lov, závody i souboje v arénách. Hra by měla být podobně dlouhá, jako první díl a nabídne přes 40 různých druhů robotických nepřátel.