Komentáře

• PC --
V roce 2017 si jeden australský student začal vyvíjet svou první indie hru, k jejímuž dokončení mu pomohla úspěšná Kickstarter kampaň. Conscript ale rozhodně nepatří mezi lehce stravitelné rychlovky. Vyobrazuje zoufalost a utrpení první světové války v rámci pixel-artové isometrické survival hororofky, která má trochu větší záběr, než by jí slušelo.

Největší vrchol přišel na konci čtvrtého chapteru a další dva zbývající chaptery už mi přišly nadbytečné, natahující herní dobu přes 15 hodin. Poslední chapter byl navíc dost zmatečný a nejen díky nepozornosti jsem několikrát nepěkně vykysnul. Problém nebyl ani tak v řešení hádanek nebo hledání klíčů, jako spíše v nejasné cestě dál, například v podobě přehlédnuté skříně v tmavé chodbě, která se dala odtlačit...

Inspirace v mechanikách Resident Evilu je značná a označit bych se to nebál ani za kopírku - použitý interface deníku, mikromanagement inventáře, obchodník a upgrady zbraní, způsob ukládání, znovuhratelnost a skóre průchodu, odemykání dveří nebo řešení hádanek... jen ty zombíky ani mutanty tady nečekejte. Protivníci jsou především lidští vojáci, od obyčejného pěšáka s polní lopatkou, až po obrněnce s plamenometem.

Director's Cut verze hry dost razantně upravuje chování a sílu krys, které se začnou postupně vyskytovat v místech s mrtvolami. Zatímco v původní hře si recenzenti stěžovali na to, že jsou náročnějším protivníkem než samotní němečtí vojáci, v DC verzi už působí spíše jako otravná havěť, která semtam kousne, ale není problém jí utéct nebo umlátit.

Tempo soubojů je pomalé (po vzoru starých RE je potřeba se zastavit pro střelbu) a soustředí se spíše na individuální potyčky, s možností lehkého stealthu. Zdálo se to být jako ideální volba pro PS5, ale při neúspěšné opakované snaze překonat jeden hektičtější úsek s gamepadem, jsem musel přesedlat na PC verzi hry. S rostoucím arzenálem, jeho vylepšováním a křečkováním zdrojů se ale obtížnost postupně snižuje.

Přestože mě hra bavila, byla pro mě mírným zklamáním. Ty finální chaptery už jsem tlačil dost na sílu, nepotěší opravdu velké omezení inventáře, které nutí k častému backtrackingu a grafická nepřehlednost otevřených částí map, kde se v šedo-hnědé (pixel-artové) změti barev špatně orientuje. Podle autora je aktuální verze v2.1.0.0 skutečně finální (01/2026) a neplánuje upravovat žádné další herní mechaniky.

Hodnocení: ✰✰
Herní doba: 18hod

poznámka: s hraním jsem skoro seknul kvůli grafickému bugu, který při přechodu do jiné mapy/místnosti vypnul obraz a byly slyšet pouze zvuky. Ve hře s omezeným save systémem to není úplně ideální a opakovaně jsem tak ztrácel desítky minut hraní, než někdo na Steamu poradil jednoduše alt-tabovat, což problém skutečně vyřešilo.