Druhý díl ze série Atelier nás zavede opět do Salburgu o celých šest let později po událostech z prvního dílu. Tentokrát v roli Elie následujeme stejnou cestu jako Marie a opět zavítáme na místní akademii. Elie totiž také touží stát se tou nejlepší alchymistkou a má na to pouhé čtyři roky. Každý rok je na akademii vyhlášena soutěž, kde mohou mladí studenti předvést svůj talent. Pokud si Elie povede dobře, může získat další dva roky k dobru.
Atelier Elie se nese ve stejném duchu jako jeho předchůdce. Opět je tedy zapotřebí shánět různé předměty, kterých je tentokrát celkem 200, pro své alchymistické pokusy a bojovat v tahových soubojích, v nichž mohou pomoci i další parťáci. Hráč má poměrně velkou volnost, což vede k ovlivňování vývoje příběhu a vyústění v jeden ze dvanácti konců. Důležitou roli hrají i roky studia. Pokud hráč nestihne svůj úkol v daném čase, lze opakovat ročník a nebo díky již zmíněným dobrým výsledkům získat dva roky navíc.
Západní trh se opět nedočkal oficiálního vydání a hra tak je k dispozici pouze v Japonsku, stejně jako pokračování Atelier Lilie: The Alchemist of Salburg 3 a handheldový spin-off Atelier Elie GB sledující příběh hlavní hrdinky po ukončení studia.