Komentáře

• PC 65
Afterimage je v mnohém klasická metroidvanie, která hezky vypadá a dobře zní, hráč postupně nabírá spoustu schopností během celkem rozsáhlého příběhu s množstvím dialogů a postav – ale bohužel se to celé nehraje úplně skvostně.

Kámen úrazu spočívá v klíčovém atributu tohoto typu her, a sice designu herního světa. Což o to, tvůrci se rozmáchli a připravili okolo dvaceti nejrůznějších prostředí, vesměs pěkně vykreslených. Problém je, že tyto lokace spolu moc „nemluví“, jsou propojeny spíše sporadicky a výsledkem je roztahaná mapa s nepříliš logickým layoutem (asi podobně jako v Dark Souls 2).

V důsledku nepříliš promyšleného a málo komplexního designu nefungují ani zkratky, nutné to koření každé dobré metroidvanie. Naštvou, když na ně narazíte z druhé strany, ale když je otevřete, tak nakonec ani moc nepomohou a nepřinesou tu správnou radost.

Ve hře jsem strávil asi 23 hodin a přibližně tolikrát jsem i zemřel. Opravdu nejsem geniální plošinkář a souboje z bossy (kterých je tu požehnaně) obyčejně nedávám na poprvé, ovšem na normální obtížnost po vás hra až na pár míst nevyžaduje nijak zvláštní úsilí. A jsem za to rád, protože kdyby mě hra měla ještě frustrovat vysokou obtížností, zcela určitě bych ji nedohrál (na rozdíl třeba od Ender Lilies) – nepomohl by tomu ani příběh, který jsem trochu sledoval snad jen skrze dialogy, různě poházené logy jsem ignoroval (protože tento styl vyprávění mi většinou tvoří mžitky) a celkově mě neurazil, ale ani bych jej neuměl celistvě odvyprávět.

Celkově je to taková rutinní metroidvanie: občas na chvíli zaujme pěknou lokací, ale většinu času bezmyšlenkovitě jedete, ať už to máte za sebou.

Pro: Audio/video

Proti: Nepříliš promyšlený, málo komplexní design světa

• XboxX/S 65
Je možná zbytečné psát komentář k této hře, protože po dohrání naprosto souhlasím s jediným komentářem, který tady je od uživatele boovol. Afterimage je na první pohled klasická pěkná metroidvania v japonském grafickém stylu podobná Ender Lilies: Quietus of the Knights nebo Bloodstained: Ritual of the Night.

Tvůrci měli obrovské množství nápadů, které se rozhodli do hry nacpat všechny a je to jak pejsek a kočička když pekli dort. Když tam nahážeš všechno, tak se z toho ve finále posereš. Slyšel jsem x případů, kdy vývojáři z finančních, časových nebo jiných důvodů své hry osekávali a nakonec uznali, že to bylo k dobru a vznikla lepší hra. Tady nikdo takový nebyl a tak hromadili jeden nápad za druhým.

Nejprve co se mi na hře líbilo. V první řadě moc pěkná grafika, pěkné různorodé lokace, velká spousta nepřátel, ke kterým se muselo přistupovat různými způsoby (bohužel to neplatilo pro bossy, kteří mi přišly spíš jednotvárnější). Dobrý nápad, že když si z x druhů sbíratelných surovin necháte uvařit jídlo u NPC, tak kromě toho, že jídlo např. léči 20 životů, přidá na pár minut sílu atd. (funguje to normálně jako lektvar nebo heal) tak při první konzumaci přidá natrvalo kousek do síly, hit pointů nebo skill pointy, což je pěkná odměna, aby měl hráč snahu vyrobit si každý pokrm alespoň jednou. Soubojový systém byl OK, ale nijak zapamatovatelný, prostě standard.

Co naopak bylo navíc:
- naprosto zbytečný přebujelý skill tree jak z nějakého menšího path of exile
- naprosto zbytečné množství zbraní (stačil by jeden meč, jeden bič, jeden greatsword, jedny double blady), ale tady je od každého deset druhů. Vzpoměl jsem si na Hollow Knight nebo Sekiro, kde máte jednu zbraň, kterou vás nechají třikrát za hru vylepšit a bohatě to stačí (když vývojáři vytvoří fantasticky fungující souboják), ne tady neustále měnit zbraně, protože mají o pár procent lepší útok
- dlouhou dobu jsem se pohyboval po klasické metroidvania mapě a najednou jsem přišel do lokace, která byla jako kousek world mapy ze starých JRPG, kde jsem přejížděl mezi lokacemi na loďce a tyto se pak do mapy nezakreslovaly, takže jsem pak ztratil přehled, kde se vylodím, když jsem někde zakotvil. Úplně zbytečná mechanika.
- autoři zřejmě chtěli vytvořit hru na desítky hodin a tak je každá z asi dvaceti lokací příliš velká
- když jsem občas objevil nějakou obtížnější skákačkovou pasáž, tak odměna na konci mě obvykle zklamala, většinou další zbraň do sbírky, kterou jsem většinou ani nepoužil

Kdyby tvůrci raději místo kupení dalších a dalších mechanik hru osekali na půlku, vyťukali souboje s bossy, aby byly aspoň trochu odlišné a mohl bych si po týdnu na některý z nich vzpomenout, bylo by to určitě ku prospěchu věci. Takhle vlastně nevím komu hru doporučit. Existuje padesát lepších metroidvanií. Hra má dost nízkou obtížnost, tak možná pro hráče co se bojí výzvy u drsnějších her nebo ti co preferují poměr cena - délka hry. Ale pro ostatní je to podle mě jen ztráta času.