Yonder: The Cloud Catcher Chronicles Yonder: The Cloud Catcher Chronicles Yonder: The Cloud Catcher Chronicles Yonder: The Cloud Catcher Chronicles Yonder: The Cloud Catcher Chronicles

Prideful Sloth
27.07.2021
XboxX/S
05.08.2021
simulátor > nezařazeno

placená hra placená hra placená hra placená hra placená hra
samostatná hra samostatná hra samostatná hra samostatná hra samostatná hra
ne ne ne ne ne

Pohled na dění kolem sledujeme ze zorného úhlu odvážného mladého hrdiny/nky s dobrým srdcem. Zastihujeme jej na palubě zámořské lodi, kde společně s jeho družinou míří domů, zvelebovat útroby rodné hroudy. Tu se však z černých mraků přiřítí vichřice. Blesky a prudké vlnobití bičují koráb zprava i zleva, až nakonec zasazují smrtelnou ránu. Posádku v hodině dvanácté od jisté smrti zachraňuje astrální bytost, životadárkyně Aerie, čistá jako sen, jemná jako pavučinka a nebezpečná jako jed, vládnoucí mocnou silou krotit časoprostor a realitu.

Vykašláváme z plic zbytky slané vody kdesi na písčité pláži kontinentu Gemea, který po tři sta let žil v míru a harmonii, ale nyní čeká na příchod svého mesiáše, jenž v rukou třímá Celestial Compass. Zapomenutá temnota — Murk — bodá do víček zvyklých na světlo a je postrachem všeho živého a zeleného. A jsme to my, kdo musí zjednat nápravu. Yonder: The Cloud Catcher Chronicles představuje ryzí extrakt Zeldy a Stardew Valley. Příběh začíná v malé, přátelské vesničce Fairmont, v níž se, polomrtví hlady a švorc, dozvídáme podrobnosti a skládáme si obrázek o zlověstných fialových závojích zvaných "Murk". Murkové bariéry lze zapudit jen tehdy, pokud nastřádáme dostatek "vivi víl" luminové moci — tzv. "Spritů", jež na pouti osvobozujeme.

Jedná se o sandboxovou záležitost bez jediné kapky krve a násilí, což ovšem neznamená, že zde nelze zemřít. V otevřeném světě si hráč píše své vlastní velké dobrodružství. Dělá to, co se mu líbí a co ho baví. Nemá smyčku na krku, nikdo ho nikam netlačí ani nežene... Jakožto nový obyvatel Gemey může starousedlíkům pomáhat (subquesty), může rybařit, těžit nerostné suroviny, sekat dříví, sbírat součástky, obchodovat, farmařit, adoptovat faunu všech možných i nemožných barev a tvarů, učit se řemeslu (Wayfarer, Chef, Carpenter, Constructor, Tinker, Brewer, Tailor, Master) i craftovat. Dále třeba zkoumat jevy nevídané, odkrývat biomy, pátrat po anomáliích, či si aktualizovat herbář s bestiářem.