Moc Adventur v poslední době nehraju, naposled Broken Sword Reforged, který podle mě funguje hlavně díky nostalgii a dohrál jsem ho tak nějak z povinnosti. Přesto tu a tam nějakou point&click hitovku zařadím do Steam knihovny s tagem 'chci hrát' a doufám, že si ji zahraju dříve, než zapomenu, že vůbec existuje.
U The Drifter to bylo jiné. Po shlédnutí traileru mě okouzlila krásná grafika. Nemyslím tím, že by mě ohromil jakýkoliv screenshot ze hry. Pixelartová grafika je fakt pěkná a zdánlivě to může vypadat, že s trochu nižším rozlišením by byla k nerozeznání od The Darkside Detective. Ale v pohybu je to úplně něco jiného. Ve hře pořád něco svítí, bliká, voda teče nebo prší a všechno to dává takový ten pocit z dokonale vybroušené hry.
U grafiky, konkrétně animace postav, bych se ještě pozastavil. Další parádní práce a potěcha pro oči. Během rozhovorů postavy vyjadřují emoce. Když nad něčím dumají, tak se poškrábou na hlavě, sem tam vás odbudou jen tak na půl pusy nebo si pohrávají s cigaretou, ze které si občas popotáhnou. Když vám k tomu dojde, že třeba poslední dvě věci jsou animované zhruba pěti pixely, tak se vám to prostě musí líbit. Občas, teda hlavně při používání předmětů, které vyžadují složitější nebo delší animaci, obrazovka zčerná a voiceover hlavního hrdiny popíše, co dělá. Nijak to ale nevytrhává z atmosféry, za mě fajn kompromis.
Ještě než se dostanu k samotné hře, chci zmínit hudbu a zvuky. Hned v menu hraje parádní muzika silně připomínající mého oblíbeného Kavinskyho a tento devadesátkový feel prostupuje celou hrou. Dabing postav je zvolený a provedený lépe, než je u mnoha AA+ her. Zvuky jen doplňují celkový zážitek a řekl bych, že takový průchod hrou bez záseků bude fungovat jako fajn pixelový film. Pokud nemáte v plánu hrát, zkuste třeba nějaký walkthrough. Alespoň úvod.
Hned v úvodu totiž hra nabere tempo a dějí se věci, které vás chtějí do příběhu uvrtat. Nejde o žádný komplikovaný thriller s pomalým rozjezdem. Hra vás chce od začátku bavit, proto akce střídá akci a stejně tak lokace jak na běžícím pásu. O zvraty není nouze, z nepřátel se stávají kamarádi a naopak ti hodní vás najednou chtějí zabít. Což se častokrát podaří, protože v této hře budete umírat. Nemyslím to tak, že kvůli smrti budete načítat uloženou pozici, umírání je totiž součástí hry. Více ale nebudu prozrazovat, většinu toho si stejně užijete už v první hodině hry.
Nechci moc protahovat komentář povídáním o příběhu. Ne, že by nebyl dobrý, je to takové akční béčko, které slouží hlavně k tomu, aby se vyřádil animátor. Taky to ale drží pohromadě a nevšiml jsem si žádné nelogičnosti. Což platí i pro hádanky. Často máte pár předmětů a málokdy se mi stalo, že jsem používal osvědčenou metodu "všeho na všechno". Všechno mi jakžtakž dávalo smysl, až na pár udělátek, které jsem buďto neznal, nebo mi nějak na začátku uniklo, k čemu vlastně slouží. Možná bych měl malou výtku k tomu, že přestože jsou předměty různých tvarů a barev, tak v UI si hra drží takový zelenošedý styl. Což na jednu stranu chápu, vypadá to hezky, ale předměty jsou občas od sebe k nerozeznání.
Dialogy jsou formou klikání na témata místo vybírání konkrétních vět, což není nic nového. Překvapilo mě ale, že rozhovory se asi tak v 90% neopakují. Prostě se zeptáte, dostanete odpověď a dále už se ptát nemůžete. Při najetí na téma dostanete nějaký souhrn toho, co jste se dozvěděli, a to je celé. Jak už jsem psal na začátku, v poslední době adventur moc odehraných nemám, takže nevím, jak častý tento systém dialogů ve hrách je. Já sám to hodnotím spíše pozitivně, někomu to možná může vadit, že nestihl nebo uklikl větu, kterou už podruhé neuvidí. Stejně tak to funguje u interaktivních míst/předmětů. Prohledáte, a když už tam nic není, místo přestane být aktivní, Prostě moderní adventura se vším všudy.
Asi i kvůli výše zmíněným modernizacím hra docela rychle odsípá a ani mi nepřišlo, že jsem v ní strávil celkem něco přes 8 hodin. Záseky jsem ve hře prakticky neměl, dvakrát jsem se podíval do návodu, spíše z lenosti, než že by to bylo náročné. Pokud bych měl o hře říct něco negativního, tak to chvilkové pomalejší tempo někde v půlce hry, kdy se také přestane tolik proměňovat prostředí. Samozřejmě to z pohledu příběhu dává smysl a hra vás pak odmění akčním závěrem.
R4ynor
jones1240
Pro: audiovizuál, hádanky, zvraty
Proti: rychlé tempo nevydrží celou hru, epilog úplně nenadchnul